vasdiploma

2019.08.07. 09:19

Titokban tartották

A mit sem sejtő, 89 esztendős Erzsi néni meghatódva vette át vasdiplomáját a tiszabezdédi ünnepségen.

A Tiszabezdéden tartott pedagógusnapi ünnepségnek az idén különleges fénypontja is volt, a háttérben nagy meglepetést szerveztek „mindenki” Erzsi nénijének, Rácz Bélánénak, aki nem kevesebb mint 65 éve vette át matematika–kémia szakos tanári diplomáját az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán!

Rögtönzött beszédet mondott

A tiszabezdédi nyugdíjas tanárnő aznap kapálással kezdte a napot a veteményeskertjében. Délután, mivel hivatalos volt a helyi pedagógusnapi rendezvényre, semmit sem sejtve készülődött és indult el az ünnepségre. Meglepődve tapasztalta, hogy lánya, Erzsébet, unokája, Brigitta, valamint unokájának párja, Tamás várja őt a kapuban.

A meglepetést Rácz Béláné lánya, Erzsébet intézte, aki hónapokkal korábban felvette a kapcsolatot az egri Eszterházy Károly Egyetemmel, hogy megigényelje tőlük édesanyjának a vasdiplomát

A rendezvényen a színvonalas ünnepi műsor után nagy bejelentést tett a helyi általános iskola igazgatónője. Elmondta: éppen az idén 65 éve, hogy Rácz Béláné ­megszerezte a tanári dip­lomáját Egerben, így jogosult a vasdiplomájának ­átvételére.

Az elismerést egy virágcsokor és egy gravírozott üvegtábla kíséretével adták át a meglepődött tanárnőnek. A tanári kar perceken át tartó álló tapssal ünnepelte a köztiszteletben álló, ­meghatódott pedagógust, aki egy rögtönzött beszéddel is megtisztelte a hallgatóságot.

A 89. életévét betöltött Rácz Béláné 1930-ban született Tornyospálcán, 11-en voltak testvérek. Tanulmányait 1936-ban kezdte el a helyi református iskolában, 1947-ben a dolgozók iskolájában, esti tanfolyamon fejezte be az általános iskolai tanulmányait. 1949-ben már a Nyíregyházai Dolgozók Tanítóképzőjébe járt, emellett napi 6 órában a nyíregyházi dohánybeváltóban dolgozott.

A tanulmányait így nagyon nehéz volt folytatnia, ezért 1950-ben átkérte magát a kisvárdai óvónőképző 3. évfolyamára, 1951-ben sikeres képesítő vizsgát tett, majd rögtön munkát vállalt, hogy a családját anyagilag támogatni tudja.

Munka és tanulás

1951-ben felvették az Egri Állami Pedagógiai Főiskolára, később Encsencsen állt katedrára mint gyakorlóéves számtan–kémia tanár. A szaktanári oklevelet 1954-ben szerezte meg. Idővel a tor­nyospálcai, majd a tiszabezdédi általános iskolában oktatott s nevelt, 20 éven át úttörőcsapat-vezető és ifjúságvédelmis volt. Sok gyermeket készített fel versenyekre, akár szabadidejét is áldozva a jó célért. Erzsi néni példás munkáját számos elismeréssel díjazták.

KM


Bizalommal, szeretettel

1964-ben férjhez ment Rácz Bélához, aki a záhonyi MÁV-nál dolgozott raktárvezetőként. Két közös gyermekük született (Erzsébet és Béla), mindketten családosok már, négy unokája is van (Brigitta, Krisztina, Lili, Anna). Mivel a férje két balesetet is szenvedett, és 1983-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt, a tanítás mellett a család minden gondja Erzsikére maradt.

1985-ben vonult nyugdíjba, azóta is Tiszabezdéden él. Életében nagyon fontos szerepet játszott a hivatása, a kilencvenes években képviselő is volt a helyi önkormányzatban. Környezete mindmáig bizalommal, tisztelettel és szeretettel fordul hozzá, hiszen jól tudják, hogy mindenben szívesen segít a közösség megbecsült és szeretett tagjaként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában