Hogyan védekezzünk?

2020.01.10. 14:11

Elindult a rágcsálóinvázió

A hideg miatt lakott területre húzódnak a patkányok, egerek mindenhol.

A vándorpatkány az új „vendég” a kertekben

Forrás: illusztráció / shutterstock

Az enyhébb november és december eleje miatt szépen szaporodtak még a rágcsálók, amelyek most a hideg idő beköszöntével szívesen vonulnak „társbérletbe”, vagyis a kertekbe, udvarokba, melléképületekbe, alagsorokba, pincékbe – bizonyos esetekben akár a lakásokba is.

Ha pedig valahol jól érzik magukat, akkor igen nehéz tőlük megszabadulni.

Vándor helyett házi Hazánkban a házi patkányt gyakorlatilag teljesen kiszorította a vándorpatkány. Rendkívül szapora faj, optimális körülmények között egy patkánypárnak évente 400–800 utóda is lehet.

Évente három fő szaporodási időszaka van, kora tavasszal, nyár elején és ősszel, egyes esetekben azonban 6-8 alkalommal is kölykezhet. Érése rendkívül gyors, már három hónapos korában ivarérett. A téli nagy hidegben jellemzően nem szaporodnak, mivel azonban szó sincs nagy hidegről, az ő „biológiai órájuk is megzavarodott”, így vélhetően újabb utódok születnek folyamatosan.

Klasszikus védekezés

A klasszikus védekezés a különböző csalétkek, pépek, granulátumok, vagyis a méreg. Ezt azonban igyekeznek egyre többen kerülni, mivel a mérgezett, elhullott állat könnyen lehet az eledele a háziállatok mellett több vadon élő ragadozónak is, amelyeket így szintén elpusztítunk.

Biomegoldás a több éve ismert és alkalmazott ragacs, amely azonban csak megfogja az állatot, amelyet aztán vagy nekünk kell elpusztítani, vagy hosszadalmas szenvedésre ítéljük.

Mindamellett, hogyha nem zárt térben alkalmazzuk, akkor szintén megvan a kockázata, hogy más állatok tévednek és ragadnak bele. A szintén klasszikusnak számító lecsapódó csapdák ebből a szempontból még mindig humánusabbak, hiszen gyors véget jelentenek. Az interneten azonban már számtalan csapdafélét találni, amellyel épen, sérülés nélkül tudjuk elkapni a rágcsálót, és aztán eltávolítani a portánkról, máshol elengedve. Ezeket készen is megkaphatjuk boltban, vagy magunk is könnyen elkészíthetjük, ehhez komplett leírásokat, videókat találni. Ennek a hátránya, hogy a gondot konzerváljuk, esetleg átadjuk másnak.

Egyszerű megoldásként bízhatjuk a dolgot szakemberre, aki csapdával vagy vadászgörénnyel, kotorékebbel dolgozik.

Riasztók autóba is Modern megoldásként javasolják az úgynevezett ultrahangos riasztókat, amelyek távol tartják az emberi fül számára hallhatatlan hang kibocsátásával a rágcsálókat, bár azt nem tudni pontosan, hogy más állatok észlelik-e ezt a hangot.

Ezeket autóhoz is lehet kapni, ugyanis egyre gyakoribb, hogy a patkányok a leállított autó motorterében „melegszenek”, illetve megrágnak vezetékeket, akár komoly kárt is okozva az autóban. A legtöbben azonban a legjobb megoldásnak a mai napig is a saját macskát találják, amely szívesen vadászik a rágcsálókra.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában