Erasmus

2020.02.19. 12:20

Partnerség mediterrán környezetben

A tapasztalatszerzés mellett élményekben is gazdag látogatást tettek Szicíliában.

A magyar delegáció tagjai a fogadó családok társaságában

Fotó: Sipkay

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 3 tanára és 6 diákja február 2–8-a között a szicíliai Vittoriában tett látogatást az Erasmus+ COnnecting Communities to the LABour Market program keretében.

Az egyhetes találkozó vendéglátója az Istituto Istruzione Superiore „Enrico Fermi” középiskola volt, ahol öt partner­intézmény képviseltette magát: a házigazdákon kívül a projektvezető Spanyolország, illetve Törökország, Litvánia és Magyarország.

Bőség és felszereltség

– Elsőként a hatalmas alapterületű olasz iskolával ismerkedtünk, ahol különféle modern taneszközök (­Apple gépek, 3D-s nyomtató), ­szaktantermek és laborok, például gazdagon felszerelt számítástechnikai termek, kémiai laborok, fóliasátrak segítik a mezőgazdaság és a kereskedelem területén folytatott tanulmányokat. Szemtanúi lehettünk, hogy minden, amit megtermelnek, az iskola „piacán” talál gazdára – adta közre Tóthné Zsigó Zita iskolaigazgató a tapasztalataikat.

– A hivatalos megnyitót, majd a csapatok bemutatkozását követően kezdődött el a közös munka.

Előadásokat hallgathattunk a mai globális piactér kihívásairól és lehetőségeiről. A tanulóknak előzetes feladatként interjúzniuk kellett a munkaerőpiac szereplőivel, amit kötelezően be is mutattak.

– Műhelymunka keretében az EU-ban használatos nyomtatványok – Europass önéletrajz, ifjúsági bérlet – elkészítésének fortélyait is elleshették, gyakorolhatták.

Látnivalók sokasága

– Az egy hét kulturális programokban is gazdag volt. Megismertük Vittoria városát, és vele a hamisítatlan mediterrán, szicíliai hangulatot a maga változékony időjárásával, a sajátos életritmusával (gondolok itt a napközbeni sziesztára), az archaikus épületeivel, az utcán karnyújtásnyira elérhető citrusféléivel.

Ellátogattunk a Ciceró szerint is legnagyobb, legszebb szicíliai görög városba, Syracuse-ba. Idegenvezetőnk bemutatta a barokk stílusban épült főteret, a tipikusan olaszos, zegzugos utcácskáit és Ortigia erődjét. Egy másik napon a hófödte, több mint 400 kráterével és megszilárdult lávafolyamával ékeskedő Etnát néztük meg.

A keleti part legnagyobb, a mintegy 3300 m magas hegy lábánál fekvő Catania városába is ellátogattunk, ahol éppen aznap ért véget a város szentje, Agatha tiszteletére rendezett ünnepségsorozat.

Maradtak volna még

– Zárásképpen a projekt tapasztalatainak összegzése mellett a diákok sportnapon és tehetségshow-n vehettek részt, de ezen az utolsó napon a nemzetekre jellemző tradicionális énekeket és táncokat is tanítottak. Gyorsan eltelt a hét, nehéz szívvel vettünk búcsút a kis szigetországtól, az újonnan szerzett barátoktól – kaptunk ismertetőt az iskolavezetőtől.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában