Ópályi

2020.02.22. 11:25

Romantikus torony őrzi Pályit

A község neve a latin Paulból, annak Pauli alakjából származik.

Fotó: Galambos Béla

Középkori eredetű „Isten háza” átalakításával épült 1787-ben Ópályi műemlék jellegű református temploma. Homlokzata klasszicista, tornya romantikus. A hajóban és a szentélyben falképtöredékek találhatók a 14. századból.

Honfoglalás előtti

A szomszédos településekhez hasonlóan Ópályit is elérte a XVI. században a reformáció, s a templomról először 1617-től hallani azt, hogy benne református istentisztelet folyik. A templom renoválásainak ideje: 1628, 1787, 1872, 1930, 1970–1972. Jellege szerint a kisebb mesterséges dombon álló, keletelt, homlokzati tornyos, négyszög szentélyű templomban 280 ülőhely van. Az orgonát a kirandulastervezo.hu internetes portál szerint Váradi Miklós építette 1941-ben hat változattal.

Ópályit 1294-ben említi először írásban III. András ítéletlevele, olvasható a község hivatalos internetes oldalán. A település már a honfoglalás előtt is lakott volt, ezt igazolják azok a leletek, melyeket a Jósa András Múzeumban őriznek. A község neve a latin Paulból származik a Pauli alakból (Pálé, Pál birtoka). A falu lakói az évszázadok során sokat szenvedtek a tatárdúlástól, majd járványok tizedelték lakóit.

Szlovák, ruszin betelepülés is volt, mint azt a ma használatos személynevek is igazolják. A század elején jelentős zsidó lakosság élt, napjainkban a cigány kisebbséghez tartozók száma, illetve aránya van emelkedőben.

A falu utóbbi fél évszázadban tapasztalt fejlődésére egyértelmű hatással van a térség kulturális és gazdasági központja, Mátészalka.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában