Koronavírus

2020.03.17. 07:18

„A legfontosabb kérdés, hogyan tovább”

Magasabb fokozatra kapcsoltak az óvintézkedések a koronavírus-­járvány miatt.

Hétfő reggeli megbeszélés a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, a pedagógusok kidolgozták az elektronikus „menetrendet” a következő hetekre

Fotó: Dodó Ferenc

– Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől – jelentette be hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyű­lésben napirend előtt. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. De legjobb, ha úgy se – fogalmazott a miniszterelnök. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be.

Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.

Hétfőn az iskolákban előkészítették, több helyen megkezdték az átállást a távoktatásra, az óvodákban, bölcsődékben csekély számban kértek ügyeletet, a gyerekek otthon maradtak.

Megbeszélésekkel, tervezéssel, a digitális távoktatás megszervezésével telt a hét első napja az iskolákban, diákok nélkül. Mint ismert, a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében a hazai iskoláknak át kell állniuk az online oktatásra, meg kell szervezniük a tantermen kívüli, digitális tanítást. Az új tanítási módhoz nem kell a személyes jelenlét, de új módszertanok kidolgozását teszik szükségessé, az Oktatási Hivatal hétfőn tette közzé a módszertani ajánlásokat, melyek tartalmazzák azokat a javasolt digitális platformokat, melyek segítségével folytatható a tanév.

Kedvező helyzetben vannak

– Viszonylag kedvező helyzetben vagyunk, hiszen olyan eszközpark van a kezünkben, amellyel tudunk az online térben oktatni, továbbá van egy olyan rendszerünk, ami már most működőképes. A diákok fellépnek egy online felületre, s itt a pedagógusok a digitális órarendnek megfelelően lépnek kapcsolatba a saját osztályukkal, és a felületen elküldik a tananyagot – mondta el dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola intézményvezetője. – Az online tananyagok között videók, a személyes kapcsolat fenntartása érdekében a pedagógusok tanóráinak rögzített részletei, feladatlapok szerepelnek. – A tanáraink projektmunkákat is adnak a gyerekeknek, melyeket egy fájlban feltöltenek a rendszerbe.

A feltöltés után minden diák munkája ellenőrizhető és értékelhető – ismertette a digitális rendszer működését az intézményvezető, majd hozzátette: az iskola rendszergazdája a hétvégén felállította a rendszert, melyet az osztályfőnökök otthonról tesztelnek.

– Egy-két napon belül megkapják a diákok a hozzáférést a Kréta naplón keresztül. Néhány napot biztosan igénybe vesz, amíg a gyerekek megismerkednek a felülettel, de aztán zavartalanul folyhat a munka – zárta gondolatait dr. Baloghné Mester Éva.

– Iskolánkban hétfőn nem volt ügyelet, a szülők nem igényelték, mindenki meg tudta oldani a gyermekek elhelyezését – mondta el lapunknak Dubász Éva, a Nagykállói Általános Iskola intézményvezetője.

– A digitális oktatás bevezetésén folyamatosan dolgozunk, keddtől a Kréta felületét használva, a módszertani javaslatokat követve tanulhatnak otthonról a diákjaink. Azokra a tanulókra is gondoltunk, akiknek nincs otthon számítógépe vagy internet-hozzáférése: nekik levélben juttatjuk majd el a megoldandó feladatokat, hogy ne maradjanak le a társaiktól.

Online és papíron is

Az országos előírásoknak megfelelően már nem jelentek meg diákok hétfő reggel a Méhteleki Általános Iskolában sem, azonban a pedagógusok számára megbeszélést tartott az oktatási intézmény vezetősége.

– Természetesen nálunk is az volt a legfontosabb kérdés, hogyan tovább. A méhteleki iskola körzeti intézmény, így ide nemcsak helybeli tanulók járnak, hanem itt tanulnak a kishódosi, nagyhódosi és a garbolci diákok is.

– Mivel Erdőháton sok hátrányos helyzetű család él, nincs minden gyermeknek otthon internetes elérhetősége, ezért a digitális távoktatást minden diáknál nem tudjuk alkalmazni.

A tantestület azt a döntést hozta, akinél lehet, alkalmazzuk a digitális távoktatást, de a fiatalok papíron is megkapják tőlünk, hogy azon a héten mi mindennel kell foglalkozniuk, így senki sem kerül hátrányba az oktatás területén.

– A pedagógusok feladatlapokat is összeállítanak, amit majd a rá következő héten az újabb feladatok kiosztásánál be is gyűjtünk. A tanárok mindennap bent lesznek az iskolában, állítják össze a feladatlapokat, valamint ha kell, segítik egymás munkáját – mondta el érdeklődésünkre Kosztya Zoltán, az iskola igazgatója. – Hétfőn rendkívüli felügyeletet nem kért egy szülő sem a gyermeke számára. Természetesen a pedagógusok mellett a technikai dolgozók is bent vannak az intézményben, előrehozzuk a tavaszi nagytakarításokat. A gyermekek étkeztetésével sem lesz probléma, mindenki megkapja az ebédet. Az igazgató, aki egyben Zajta polgármestere is, hozzátette:

– Zajtán a 18 óvodásból ma hatan jelentek meg a gyermek­intézményben, ezen a héten valószínűleg nem zárjuk be az óvodát. Az otthon maradt gyermekek is megkapták a nekik járó melegétkeztetést.

Otthon a gyerekekkel

– A járvány felforgatja mindannyiunk életét, elsődleges a megfékezése, ezért teljesen indokolt otthon maradniuk a gyerekeknek. Most még nem tudjuk pontosan, hogyan fogjuk megoldani az előttünk álló időszakot, mert a férjem és én is dolgozunk. Egy óvodás kislányom és két általános iskolás korú fiam van, akikkel itthon leszek. Az online tanuláshoz minden feltétel adott nálunk, a módszereket az iskolában kidolgozzák, mi pedig várjuk az instrukciókat. Hétfőn hazahoztuk az iskolából a tankönyveket, és olvasgatjuk, abból baj nem lehet – mondta Szabó Ágnes. A nyíregyházi anyuka hozzáfűzte, ha otthon kell maradnia a gyerekekkel akár az éves szabadságkeretét is felhasználja, ha muszáj, emiatt egyelőre nem aggódik.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában