új tűzoltók

2020.03.05. 17:30

Új lánglovagok vigyáznak ránk

Tizenhárom frissen végzett tűzoltó erősíti a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot.

Fotó: Pusztai Sándor

Néhány nappal a szerelmesek ünnepe után, február 17-én több mint egytucatnyi megyei férfit a romantikus érzések helyett egy egészen másfajta láng foglalkoztatott: méghozzá az, amit el kell oltani.

Ezen a napon teljesült ugyanis álmuk, hogy tűzoltók legyenek: a mátészalkai, a kisvárdai, a fehérgyarmati, a nyírbátori és a nyíregyházi egységekhez csatlakozva ekkor vehették át kinevezési okmányaikat Varga Béla tűzoltó ezredes, megyei igazgatótól.

Kemény felkészülés

– Gyermekkoromban voltam egy tűzoltótáborban, akkor tetszett meg ez a hivatás, és elhatároztam, hogy amint lehetőségem lesz rá, erre a pályára lépek – mesélte lapunknak Sándor Miklós tűzoltó őrmester, aki néhány hete dolgozik a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnál.

– Korábban úgy képzeltem, hogy itt nagyon családias lehet a légkör, ahol az emberek teljes egyetértésben, önzetlenül segítenek másokon, ez pedig már most beigazolódott. Mindig is arra vágytam, hogy ne csak egy munkahelyem, hanem igazi hivatásom legyen.

A tűzoltópályára áhítozóknak legelőször egy fizikai, egy orvosi és egy pszichológiai vizsgálaton kell átesniük, amelyből kiderül, alkalmasak-e erre a kihívásokkal teli munkára.

A sikeres jelentkezők ezután egy öt hónapos kiképzésen vesznek részt: ebből kettőt a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban, hármat pedig a budapesti Katasztrófavédelmi Oktatási Központban töltenek – itt már kifejezetten a tűzoltáshoz és a műszaki mentéshez szükséges ismereteket sajátítják el.

– Mi nem voltunk katonák, így a kiképzés során a legnagyobb kihívást talán az jelentette, hogy megszokjuk a szigorú napirendet, aminek mindennap meg kellett felelnünk. Ez az időszak egyébként nagyjából olyan volt, mint amilyennek azelőtt elképzeltem, és jó élményekkel gondolok vissza ezekre a hónapokra – mondta el kérdésünkre Sándor Miklós.

– Amióta állományban vagyok, már többször is voltam bevetésen: kivonultunk komolyabb avartüzekhez és kisebb lakástűzhöz is, és mindegyiknél maximális odaadással dolgoztunk. Hatalmas élmény volt, hogy végre élesben is kamatoztathattam a korábban tanultakat.

Egy álom teljesült

Kótaji Richárd szintén néhány hete erősíti a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot.

– Már nagyon régóta szerettem volna bekerülni az állományba: három évvel ezelőtt is próbálkoztam, akkor sajnos nem jártam sikerrel. Nagyon örültem, hogy ezúttal minden követelménynek megfeleltem, és bekerülhettem a képzésbe – árulta el lapunknak az újdonsült tűzoltó őrmester.

A felvételi nem volt egyszerű, szükség volt erőnlétre, így hónapokig edzettem, hogy jó formába kerüljek.

Mentálisan is fel kellett készülnöm: a higgadtság, a nyugodtság mindenképpen szükséges, hogy mindig átgondoltan és megfontoltan láthassak neki az előttem álló feladatoknak, hiszen itt nem lehet hibázni.

Kótaji Richárd arról is mesélt, hogy az összeszokott csapatmunka és az önzetlen segítség vonzotta a leginkább ebben a hivatásban, és úgy érzi, hogy munkába menet a második családjához érkezik. Sőt: mivel hétfőn szolgálatban volt, a születésnapját is az állomány tagjaival töltötte.

Ez a munka még annál is sokkal jobb, mint amilyennek azt korában elképzeltem.

Nagyon jó érzés, amikor egy vonulás alkalmával elkezd dolgozni az adrenalin, és már előre azon gondolkozom, hogyan lássak hozzá a feladathoz – tette hozzá. – Olyanoknak ajánlom, hogy ezt a hivatást válasszák, akiknek életcéljuk, hogy segíthessenek másokon, és egy jól működő, összeszokott csapatban szeretnének dolgozni.

– Az újoncoknak van egy beilleszkedési tervük, amit írásban is megkaptak: ennek az a célja, hogy minél jobban beilleszkedhessenek az állományba, és hozzászokhassanak a hierarchikus, parancsuralmi rendszerhez – mondta el Birgány József szolgálatparancsnok.

– A nyíregyházi tűzoltóságra hat új kolléga érkezett, és úgy gondolom, hogy mindannyian megállják a helyüket: egy nagyon jó kis csapatot kaptunk az eddig is jól működő rendszerünkbe.

NA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában