magyarok kenyere

2020.04.27. 15:36

A nemzeti összetartozás jelképe

A nemzeti összetartozás évében a program kiemelt jelentőségű.

Most mindennél nagyobb szükség van a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, így az idén is elindul a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program – tudta meg lapunk Rácz Imrétől, a Magosz megyei elnökétől. Tájékoztatójából kiderült: Trianon százéves évfordulóján új elemmel is bővül a program: a csíksomlyói búzaszentelő ünnepséget az idén a virtuális térben valósítják meg.

Számos gazdát segítenek

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program több tíz­ezer gyermek ellátásához járul hozzá évről évre, a vetőmagadományok számos kárpátaljai gazdát segítenek. A tavalyi gyűjtés minden eddiginél sikeresebb volt: több mint 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, és közel 800 tonna búzát gyűjtöttek a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak.

– Külön aktualitással bír ez a program ebben az esztendőben, amelyet az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánított. A Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett abban, hogy a határon túli magyarság hitét, kitartását az adományozáson túl a gazdasági és szakmai együttműködések területén is kamatoztassuk. Összetartozásunk jeleként megszólítottuk a nagyvilág magyarságát, üzenetünk és jelképes lisztadományunk így eljuthatott többek között az Egyesült Államok, Kanada, Venezuela, Írország, Ausztria számos magyar közösségéhez is – emelte ki Rácz Imre megyei elnök.

Hozzátette: a koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénz­adományokra és a mezőgazdaságon kívüli személyek támogatására is.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában