Ópályi

2020.07.08. 07:00

Lelőtte, majd otthagyta a kutyát

A fülét is amputálni kellett annak a meglőtt ebnek, melyet egy megyei településen találtak az állatmentők.

Forrás: pcas/shutterstock

Sajnos nagyon sok településen megszokott a gazdátlanul kóborló kutyák látványa. Az otthontalan ebekre számos veszély leselkedik, betegségektől és balesetekben szerzett sérülésektől szenvednek – mindezzel nap mint nap találkoznak az állatmentő szervezetek.

A megyénkben működő PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület tagjai munkájuk során többször találkoznak állatkínzással is – a közelmúltban egy meglőtt kutyát találtak Ópályiban. A Harpernek keresztelt eb szerencsére túlélte a sérülést.

Tisztázatlan részletek

– Nem tudjuk, mi történt pontosan Harperrel: még az sem tisztázott, hogy a településen belül vagy kívül kaphatta a lövést – mondta Pompár Ágnes, az egyesület tagja.

– Egy Mátészalkán élő önkéntes állatvédő talált rá, ő kért tőlünk segítséget. Az eb az egyik kapualjban húzta meg magát, először arra gondoltunk, hogy egy másik kutya tépázta meg, de az állatorvosi vizsgálaton a röntgen kimutatta, hogy a jobb hátsó lába tele van lövedékkel.

Az eb egyik fülét amputálni kellett a súlyos sérülések miatt, a lábából nem lehetett minden golyót eltávolítani.

Az állatorvosoknak ilyenkor mérlegelniük kell, hogy a beavatkozás során hogyan tudják minimalizálni a károsodást, hiszen ha a lövedékek túlságosan nehezen hozzáférhetőek, az izomszövetek vágása nagyobb kárt okoz, mintha bent maradnának a golyók. Ezek egy idő után betokosodnak, és az állat együtt tud élni velük.

– Csak tippelni tudjuk, hogy a lövedékek egy sörétes puskából származnak – tette hozzá Ágnes. – Sajnos egyre gyakrabban találkozunk hasonló esetekkel, és csak nagyon ritkán tapasztaljuk, hogy sikerül megtalálni a tettest.

Elképzelni sem tudjuk, hogy mit követhetett el ez az állat, hogy ezt érdemelte, hiszen még az iszonyatos fájdalmai ellenére is nyugalommal és bizalommal viszonyult hozzánk és az állatorvoshoz is. Egy barátságos, kedves, egy év körüli eb, az agressziónak a nyomát sem fedeztük fel benne.

Börtönbe kerülhet az elkövető

A feljelentés alapján állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen megindította a büntetőeljárást a Mátészalkai Rendőrkapitányság.

Dr. Fedor Rita rendőr őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak elmondta: a rendőrség a rendelkezésére álló nyomozási eszközökkel és módszerekkel mindent megtesz az elkövetők elfogása és felelősségre vonása érdekében.

Amennyiben sikerül elfogni a tettest, akár börtönbüntetésre is számíthat állatkínzásért.

A Büntető Törvénykönyv szerint aki gerinces állatnak különös szenvedést okoz, illetve több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, annak a büntetése három évig terjedő szabadságvesztés.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában