Vásárosnamény

2020.07.15. 20:00

Még nincsenek elvarrva a szálak…

Egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásról is tárgyaltak, de az angol cég más irányba mozdult.

Fotó: Dodó Ferenc

Harcolnak a bérükért és a munkahelyükért a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár Zrt. dolgozói. Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk (Kelet-Magyarország, július 14.), tüntetéssel is hangsúlyt adtak küzdelmüknek a munkavállalók, akiknek a térség országgyűlési képviselője is igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni.

– Többször egyeztettünk Filep Sándor polgármesterrel és Vámos Zoltán ügyvezető igazgatóval az A.R.J. (a volt Berwin Ruhagyár) ügyében. A koronavírus-járvány előtt egy egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatás előkészítésén dolgoztunk, és nem sok választott el minket a kedvező döntéstől – tájékoztatta lapunkat az előzményekről dr. Tilki Attila.

Gond az alapanyaggal is

– Az egyedi kormánydöntés olyan cégeknek jár – fűzte hozzá –, amelyek a gazdaságfejlesztést munkahelymegtartással, esetlegesen -növeléssel érik el, azon túl, hogy korszerűbb, a termelést olcsóbbá tevő berendezéseket vásárolnak. Azonban amíg országgyűlési képviselőként Magyarország kormányával együtt a megoldást kerestem, addig a cégcsoport más irányba mozdult.

A járványt követően az alapanyag elmaradása (olasz szövet) és az új megrendelések hiánya miatt a cég nehéz helyzetbe került.

– Legutóbb egy online konferencián kértem az angol tulajdonosokat, hogy vegyenek igénybe minden állami segítséget, amely a Covid–19 negatív hatásainak enyhítésére szolgál.

– Az online konferencia során is kiderült, hogy az angol cég egy másfajta támogatást igényelne, olyat, amilyen náluk, Angliában működik, de ilyen típusú támogatási rendszer

Magyarországon nincs. Megjegyzem, hogy a hazai támogatási rendszer a külföldi tulajdonban lévő magyar vállalkozás számára is megfelelő volt az azt igénybe vevő cégek visszajelzései alapján.

Egy nehéz kérdés

– A megyei foglalkoztatási főosztály vezetőjét külön kértük, hogy minden, a ruhagyár számára rendelkezésre álló támogatási lehetőségről tájékoztassa az angolokat, és segítsen pályázati lehetőség igénybevételében.

Dr. Tilki Attila

– Több gazdasági vállalkozás megkérdezte tőlem még a pandémia elején, hogy mit gondolok, mikor lesz ennek a járványügyi helyzetnek vége. Mindegyik cégvezetőnek azt mondtam, hogy nem tudom, de szerintem erre a kérdésre jelenleg senki nem tud válaszolni.

– Abban is próbáltunk segíteni, hogy a legyártott maszkokat kiközvetítsük a választókerületem településeihez, de ezek többségében helyben oldották meg az ellátást. A polgármesterrel szűk mozgásterünk van, és természetesen folyamatosan próbáljuk a legtöbb segítséget megadni a munkahelyek megmentéséhez – osztotta meg az ügyben információit lapunkkal dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában