Kelet-retro

2020.08.03. 08:00

120 évig állt tető nélkül a nyírbátori templom

Előkaptuk a 60 és 40 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Forrás: nyirbator.hu

1960. augusztus 3., szerda

Ahol az országos hírű szatmári szilvát főzik

Nem sokan tudják, hogy a szatmári szilvapálinkát a szamosszegi földművesszövetkezet szeszfőzdéjében főzik. A szatmári szilvapálinkából egy év alatt 15 ezer hektoliterfokot – 30 ezer liter – főztek és szállítottak el az ország különböző részeibe.

1980. augusztus 3., vasárnap

120 évig állt tető nélkül a nyírbátori templom

Ötszáz éves a nyírbátori római katolikus templom. A szép építmény Báthori István erdélyi vajda nevéhez fűződik, aki 1480-ban késő gótikus stílusban húzatta fel a templomot. A történelem – mint annyi mást Magyarországon – megviselte: a török hódoltság idején mintegy 120 esztendeig állt tető nélkül.

A régi külső megtartásával barokk belsőt a XVIII. század első évtizedében kapott a templom, a berendezések híres lőcsei és eperjesi mesterek keze munkáját dicsérik. Itt található Közép-Európa egyik legszebb, leghíresebb oltára, a Krucsay-oltár. Mai, végleges képét a nyírbátori templom 1978-ban kapta meg, ekkor az Országos Műemléki Felügyelőség és a helyi egyházközség összefogásával restaurálták. A fél évezredes templom fennállását ma ünnepik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában