huszártelep

2020.10.06. 20:14

Jelentős hátralékot halmoztak fel (fotók)

A lakók a lakásonként átlagosan 1,2 milliós tartozást többszöri megkeresésre sem rendezték.

Fotó: DODO FERENC

Élő lánccal akarták megakadályozni a kilakoltatást a nyíregyházi Huszártelep lakói. Kedd reggel öt családnak kellett elhagynia az addig használt lakásokat a Dália utcában. Az ok: jelentős, lakásonként átlagosan 1,2 milliós tartozást halmoztak fel, melyet többszöri megkeresés után sem rendeztek.

Élő láncot alkottak

Glonczi László, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke lapunknak a demonstráció előtt elmondta, élő láncot alkotva kísérlik megakadályozni a kilakoltatást.

– Nem értünk egyet azzal, hogy családokat tesznek az utcára a járvány alatt. Több család is jelezte nekem, hogy fizetnének – mondta az alelnök. Hiányolta a további egyeztetéseket, mert elmondása szerint az épületben krónikus betegek és gyermekek is élnek.

– A szociális jelzőrendszer sem működött megfelelően a családok elhelyezése érdekében. Egyeztetünk az ügyvédeinkkel, és ombudsmani eljárást kezdeményezünk – tette hozzá Glonczi László.

A megyeszékhely lapunkhoz is eljuttatott közleményéből kiderül, a közgyűlés határozatot hozott az önkormányzati bérlakásban élő, 250 000 Ft összegű lakbér- és üzemeltetésiköltség-hátralékot felhalmozó háztartások elhelyezési igény nélküli kiköltöztetéséről.

Nyíregyházán az augusztus 31-ei adatok szerint a lejárt lakbérkintlévőség meghaladja a 186,5 millió Ft-ot. Az intézkedés a felelős közvagyon-gazdálkodás és a többi fizető bérlő fizetési moráljának fenntartása érdekében szükséges – olvasható a közleményben.

Lakhatást segítő támogatások

A Huszártelepen a jogcím nélküli lakáshasználat miatt, jogerős bírósági ítélet alapján négy lakásból költöztették ki a lakókat. A parázs hangulat ellenére a rendőröknek sikerült meggyőzniük a tiltakozókat, hogy az intézkedést ne akadályozzák. Annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe került emberek ne veszítsék el lakhatásukat, a lakbértámogatáson túl, ha fizetési hajlandóságot mutatnak, bizonyos összeghatár felett lehetőség van részletfizetési megállapodás kötésére – tájékoztatta lapunkat Nyíregyháza önkormányzata. Az érintettek bevonhatók az adósságkezelési szolgáltatásba is. Az önkormányzatnál több jogcímen kaphatnak lakhatásukat segítő támogatásokat, valamint a RÉS Alapítványtól is kérhetnek hátralékuk rendezéséhez segítséget.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában