Záhony

2020.11.30. 17:10

A cél: Záhony fejlesztése

Olyan cégeket hoznának az ország keleti részébe, amelyek hozzájárulnak a térség felzárkózásához.

A fejlesztés egyik célja, hogy Záhonyban és térségében új munkahelyek jöjjenek létre

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a MÁV-REC Kft. megállapodásának megfelelően megkezdte munkáját a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet konzorcium. A napokban bejegyezték a magyar–kínai tulajdonú Kemecse Ipari Park Kft.-t, amely egyedülálló környezetet és támogatást biztosít a befektetők számára, ezáltal segíti a külföldi vállalkozások bevonzását és a záhonyi térség fejlesztését – ez olvasható a tárca honlapján pénteken megjelent közleményben.

Gazdaságstratégiai lépés

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára azt írja, a záhonyi térség felvirágoztatása gazdaságstratégiai jelentőségű lépés, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország Európa kapuja, vagyis az Ázsia és Európa közötti teherforgalom kulcspontja legyen, így Északkelet-Magyarország a térség logisztikai központjává emelkedjen. A járvány még inkább felértékelte a beruházás jelentőségét, hiszen az átrendeződő nemzetközi versenyben lehetőségünk van kanyarban előzni – így fogalmaz az államtitkár.

A minisztérium és a konzorcium együttműködésének célja a záhonyi térség, kiemelten a vasúti határátkelőhely rehabilitációja, és ezzel összhangban a térség fejlesztésére irányuló logisztikai és ipari beruházások létrejöttének támogatása. Kiemelt célkitűzés olyan külföldi befektetők bevonzása is, amelyek tőkét és tudást hoznak a térségbe, hozzájárulva a régió felzárkózásához, munkahelyteremtő és megtartóképességének növekedéséhez.

Egyedülálló támogatás

A konzorcium munkájának eredményeként bejegyezték a Kemecse Ipari Park Kft.-t, amelyben a kemecsei önkormányzat mellett a kínai tulajdonú Sino-Hungary Kft. a többségi tulajdonos. Azt írják, hogy a társaság a rendelkezésére álló területnek és logisztikai potenciáljának köszönhetően kiemelt lehetőséget és támogatást biztosít a kínai cégeknek, zökkenőmentessé téve az utat a vállalkozások magyarországi beruházásainak megvalósítása előtt. A cég feladata a Kemecse mellett található 100 hektáros terület fejlesztése. A hazai forrásból megvalósuló infrastruktúra-­fejlesztés a járvány ellenére is folyamatos – olvasható a közleményben.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában