otthonfelújítási támogatás

2020.11.05. 11:30

Fele költségből újulhat meg sok család otthona 

A szakemberek szerint a januárban startoló program felpörgeti majd a piacot.

Kovács Attila asztalosmester naptárja megtelt a megrendelésekkel ebben az évben

Fotó: Dodó ferenc

Jövőre visszaigényelhetik a lakásfelújítás költségének felét a legalább egy gyermeket nevelő családok. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, január 1-jétől maximum hárommillió forintig visszautalja az állam a családok felújítási költségének felét. A támogatás az anyagköltségekre és a munkadíjra egyaránt vonatkozik.

Megyénk szakembereinek megoszlik a véleménye az új intézkedésről, de többségében úgy látják, az otthonfelújítási program felpörgetheti a piacot. – Az új lehetőséggel jövőre valószínűleg sok család él majd, viszont az is biztos, hogy nehéz lesz gyorsan a „fogasról leakasztani” egy-egy jó szakembert – vélekedett Soltész András vízvezeték-szerelő.

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A támogatásra a legalább egy gyermeket nevelő családok pályázhatnak, s legfeljebb hárommillió forintig otthonuk felújítási költségeinek felét átvállalja az állam.

Amennyiben valaki 2021. január 1-je után kezd felújításba, és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. A kormány támogatja az energetikai korszerűsítést, a fürdőszoba, a konyha vagy az önálló otthon felújítását. A programnak köszönhetően számos család otthona újulhat meg, ezért utánajártunk, mit várnak a szakemberek az új intézkedéstől.

Kisebb projektekhez is ideális

Botos Ignác villanyszerelő szerint egyelőre nehéz megjósolni, hogy a támogatás mennyire hozza meg a kedvet a lakásfelújításokhoz.

Egy ilyen döntést nem könnyű meghozni, sokszor éveken át halogatják a tulajdonosok, de ez most új helyzetet teremt.

– Sokat hallani azt is, hogy nehezen találni szakembert a felújításhoz. Ennek az az oka, hogy a kiváló mesteremberek beálltak a kivitelező cégekhez, és nagyobb beruházásokon dolgoznak. Az elmúlt években ezek száma megugrott, köszönhetően az építőipar fellendülésének. A gazdasági pangás időszakában sokan mentek külföldre dolgozni, ők hiányoznak most, hogy megnövekedett a kereslet – fejtette ki a villanyszerelő.

Kolosi Dénes úgy látja, remek a kezdeményezés, de mindenképp át kell gondolni, mekkora projektbe vágjon bele a család. A szakember két évtizede dolgozik burkolóként, munkái során bejárta már szinte az egész megyét, és a Dunántúlon is több ház megszépítésében vett részt.

– Örülök, hogy támogatják a felújításokat. Nem muszáj óriási renoválásban gondolkodni, hiszen az is jól járhat, akinek nincs több millió forintja.

A kispénzű családok szerintem kisebb felújításokat vállalnak majd, amelyek néhány százezer forintos befektetéssel kivitelezhetők.

– Számos háznál dolgoztam már, az elmúlt hónapokban leginkább fürdőszobák korszerűsítéséhez hívtak. Egy fürdő, konyha újraburkolása, egy-két csőcsere nem igényel milliókat, így ebbe sokan belevághatnak – tudtuk meg Kolosi Dénestől. Hasonlóan vélekedik Kovács Attila is, szerinte a januártól életbe lépő lakásfelújítási program biztosan fel fogja pörgetni a piacot.

Kevés a jó szakember

– Minden bizonnyal sokan élnek majd a lehetőséggel, bár abban nem vagyok teljesen biztos, hogy lesz annyi szakember, amennyi ki tudja majd szolgálni a felmerülő igényeket, ugyanis most is nehéz jó „szakit” találni. Mi sem unatkozunk, mert ha most felhívna bennünket valaki, annak azt volnánk kénytelenek válaszolni, hogy rendben, de a munkát csak a jövő év február végén, március elején tudjuk elkezdeni – mondta lapunknak a negyvenöt esztendős, a megyeszékhelyen élő kétgyermekes apuka, Kovács Attila.

Hozzátette: szerinte az új program a középosztály tagjainak jelenthet segítséget, és azoknak, akiknek van megtakarításuk. – Tudom, hallom, sokan külföldön próbálnak szerencsét, egy szakmabeli ismerősöm nemrég ment ki Svájcba dolgozni. Lehet, hogy többet keres, mint én idehaza, de én semmi pénzért nem hagynám itt Magyarországot – emelte ki a nyíregyházi asztalos, Kovács Attila.

Soltész András közel ötven éve dolgozik vízvezeték-szerelőként, a nyíregyházi férfi a szakma alapjait még a régi 110-esben, a mai Inczédy György-szakközépiskolában sajátította el. Mint azt lapunknak elmondta, szerinte Magyarországon most is hiány van a jó szakemberekből, a lakásfelújítási program januári beindulásával ez csak fokozódni fog.

– Sajnos, a mostani pályakezdőkből hiányzik egy picit a lelkesedés, persze tisztelet a kivételnek, mert azért a fiatalabb generáció tagjai közt is vannak ügyesek és szorgalmasak, de sajnos, ők vannak kevesebben. Hozzáteszem, a képzés minősége is romlott valamelyest – fogalmazott Soltész András. Kiemelte, az új lehetőséggel jövőre valószínűsíthetően sok család él majd, viszont az is biztos, hogy nehéz lesz gyorsan, a „fogasról leakasztani” egy-egy jó szakembert.

– Hál’ istennek most sem unatkozom, van munkám bőven, vélhetően januártól sem lesz ez másképp – zárta a nyíregyházi vízvezeték-szerelő.

TG, MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában