1990-2020

2020.11.02. 15:01

Testközelbe hozza a szabadságot

Az iskolában kevés idő jut e korszak tanítására, ezért közelebb kell hozni a fiatalokhoz a történelmi eseményeket.

30 éve szabadon instalációt adtak át Nyíregyházán

Fotó: DODO FERENC

Immár 30 éve vívták ki újra hazánk szabadságát a rendszerváltók, ennek emlékére a 30 éve szabadon programsorozat keretében egy köztéri installációt adtak át hétfőn a nyíregyházi Szabadság téren. A rendezvényen László Bernadett, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány képviselője elmondta, korábban e téren állt a 30 éve szabadon című tablókiállítás, most pedig a Hypercube installációt tekinthetik meg az érdeklődők.

Színesíti a történelmet

– Az alkotáson nem csupán az országos eseményeket láthatják az ide látogatók, hanem megjelennek a helytörténetből kiragadott szálak is. Nyíregyháza volt az egyik utolsó város, ahol Leninnek szobrot állítottak, s mintegy tíz évvel később le is bontották a kommunista vezért megformáló alkotást. Minden korcsoportnak ajánljuk, hogy tekintsék meg az installációt, de kiemelnénk az 1990 után születetteket. Akik átélték a rendszerváltozást, azok tisztában vannak az országos eseményekkel, mi pedig megpróbáljuk közelebb hozni a fiatalokhoz a történelmet – árulta el László Bernadett, aki hangsúlyozta: az iskolában kevés idő jut erre a témára. Berzsenyi Andrea, a Perfect Média Kft. irodavezetője kiemelte, az installáción kívül kiadványokkal is készülnek, amiket a középiskolásoknak juttatnak el.

– A kiadvány a helyi eseményeket foglalja össze, de természetesen taglalja az országos történéseket is, mindegyik más és más momentumra épül. A programot Szombathelyen, Zalaegerszegen és Miskolcon kezdtük októberben, Nyíregyházán egy hónapig látható az installáció. Ebben a hónapban a szabolcsi megyeszékhely mellett Hódmezővásárhelyen és Pécsett találkozhatnak az érdeklődők a történelmet megidéző alkotásokkal – ismertette a program további helyszíneit az irodavezető, majd hozzátette: amennyiben az időjárás engedi, Debrecenben, Békéscsabán és Mohácson is megtekinthetők lesznek az alkotások.

Rövid életű alkotás

A nyíregyházi Lenin-szobor története talán kevésbé ismert a város lakosainak körében, de dr. Holmár Zoltán helytörténész jóvoltából a rövid életű bronzszoborról is képet kaphattunk. – Lenin a szocialista rendszer egyik emblematikus figurája, a legtöbb köztéri alkotás őt ábrázolta a szovjet fennhatóság alá került országokban. Ehhez igazodva Nyíregyházán is felavatták Lenin szobrát, igaz, akkor meglepő módon csak 1980-ban, a nagy októberi szocialista forradalom évfordulójához igazodva – avatott be a nyíregyházi Lenin-szobor történetébe dr. Holmár Zoltán, aki szerint a Hypercube installáció nem is állhatna jobb helyen, hiszen 1944-től 1980-ig Lenin térnek hívták a mai Szabadság teret, igaz, szobor nem állt itt. – A mai Országzászló teret hívták Szabadság térnek, de amikor 1980-ban felállították a bolsevik vezér szobrát, megcserélték a két köztér nevét, s Lenin térnek keresztelték el az Országzászló teret. Akkor még nem gondolhatták, hogy egy évtized után le is bontják a szobrot. Nyíregyházán a hirtelen lezajló rendszerváltó folyamatot zárta le a Lenin-szobor ledöntése, melyet a mai napig egy telephelyen tépáznak az idő vasfogai – tudtuk meg a helytörténésztől, akit arról is kérdeztünk, miért a szocializmus felbomlásának hajnalán állítottak szobrot Leninnek. – Már az 1960-as években felmerült a Lenin-szobor építésének a gondolata, de más beruházások miatt mindig tolódott a megvalósítás. A városvezetés kereste az ideális helyszínt és az alkalmat. Monumentális alkotást szerettek volna felállítani, de szembe kellett nézniük a költségekkel, ezért egy 2,5 méteres bronzszobor készült a mai Országzászló térre – fűzte hozzá dr. Holmár Zoltán.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában