Nyíregyháza

2020.12.11. 20:00

Veszélyben a kémények

Rendszeres karbantartással és ellenőrzéssel megelőzhetők a kéménytüzek.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A fűtési szezon megkezdése után egy-két ­héten belül sajnos szinte menetrendszerűen megjelennek a híradásokban a kéménytüzek. Mitől alakulhatnak ki? Ezt kérdeztük Valkó Attilától, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetőjétől.

– Az ilyen tüzeknél a kéményben felhalmozódott kátrány gyullad be, ami közvetlen érintkezésbe kerül a lánggal – tudtuk meg. – A kátrány attól alakul ki, hogy vagy nedves a tüzelőanyag, vagy nincs eléggé kiszárítva. Kevesen tudják, hogy legalább két-három évig állnia kellene a tűzifának ahhoz, hogy be lehessen gyújtani vele. Régen szépen felrakták a fát, le is takarták és hagyták kellő ideig száradni. Manapság azonban egyre többen kint hagyják az udvaron fedetlenül, és elázik.

Kátrány keletkezhet akkor is, ha nem megfelelő anyagokkal tüzelnek, például laminált parkettával vagy olyan fával, ami vegyi anyagot, festéket tartalmaz, ami kicsapódhat az égés során.

– Kátrányképződéssel jár az is, amikor lefojtják a kazánokat. Ez azt jelenti, hogy amikor betüzelnek, nem hagynak a fának elég levegőt, hanem rázárják az ajtót. De ha nem kap elég oxigént a tűztér, a fa nem ég, hanem csak parázslik. Igaz, így tovább ég a fa, de rengeteg kátrány is lerakódik ilyenkor a kéményben és a kazánban is.

– A tüzelőanyagokon kívül az sem mindegy, milyen a kémény állapota. Ha nincs megfelelően fugázva, és oldalról fals levegőt szív, akkor is kátrány rakódhat le.

Robbanásveszélyes

Ha ez a kátrány begyullad, gyakorlatilag végigégeti a kéményt.

– Ez egyáltalán nem veszélytelen, hiszen ekkor olyan légdugó alakulhat ki, ami robbanást is okozhat – mondja a szakember. – A munkánk során mi is szoktunk kéményt égetni. Ilyenkor a felső tisztítóajtónál gyújtjuk meg a kátrányt, ami elkezd lefelé égni.

Viszont ha a tűz alulról gyújtja meg a kátrányt, az hirtelen sok tápanyagot kap, ilyenkor alakulhat ki a robbanás, ami tönkreteszi az egész kéményt.

– A kéménytüzeket azonban egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni – tudtuk meg a szakembertől.

Fontos a tüzelőberendezések rendszeres átvizsgálása, karbantartása | Fotó: Dodó Ferenc

– Nagyon fontos a rendszeres karbantartás, és a tüzelőanyag helyes megválasztása is. Akár egy-két hónap alatt is felhalmozódhat annyi kátrány a kéményben vagy a kazánban, ami tűz- és robbanásveszélyes állapotot idézhet elő. Ennek megelőzése érdekében különösen fontos, hogy semmilyen szemetet, műanyaghulladékot, megmaradt parkettát nem szabad elégetni a kazánban.

Vissza kell bontani

– Általában akkor hívnak minket, és kérdezik meg, mit is lehet csinálni, amikor a kátrány annyira lerakódik, hogy beivódik a téglába, és a szobába is bemegy a szag, vagy ha a fal is feketévé válik ott, ahol a kémény található. Ilyen esetekben azt mondjuk, már semmit sem tehetünk: vissza kell bontani a kéményt, mert azt semmilyen vegyi anyaggal nem lehet onnan kiszedni.

Ha modern kéményt használunk, amiben kerámia béléscső van, azt jóval ritkábban kell karbantartani, mint a téglaépítésűeket, persze csak akkor, ha megfelelő tüzelőanyaggal használják.

– Ha azonban a téglakéményeken keresztül mindent eltüzelünk, érdemes 2-3 havonta sepertetni.

– A gáztüzelésű készülékek szellőztetésére is nagyon oda kell figyelni, hogy ne áramolhasson vissza a szén-monoxid, ami szintén nagyon veszélyes. Azt tanácsoljuk, hogy ha bárki bármilyen rendellenességet, füstgáz-visszaáramlást, huzathiányt tapasztal, kérjen helyszíni vizsgálatot. Szellőztessünk naponta, ugyanis kazánunknak is szüksége van a friss leve­gőre, ugyanúgy, mint az embereknek – fejtette ki Valkó Attila.

JG

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában