nyíregyházán a miniszter

2021.01.19. 12:37

A fiatalok kezében a jövő agráriuma

Az Agrárminisztérium jóvoltából két mikrobusszal, két személygépkocsival, 5 modern traktorral és 3 pótkocsival gazdagodott az Északi Agrárszakképzési Centrum, mely a megyei agrárszakképzési intézmények működését koordinálja, felügyeli.

Fotó: Dodó Ferenc

A több mint 180 millió forint összértékű gépjárműveket és eszközöket a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola udvarán adták át kedden. Az átadás előtt az oktatási intézmény aulájában megrendezett rövid ünnepségen az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Lévai Imre elmondta, fiatalok nélkül nem beszélhetünk a jövő agráriumáról, így versenyképes szaktudást, fizetést, megélhetést kell biztosítanunk a számukra. A rendezvényen jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter is, aki szerint a járványhelyzet megmutatta, hogy stratégiai ágazat az agrárium és az élelmiszeripar.

– Az agrárszakképzési centrumok tavaly júliusban alakultak, bár azóta csak fél év telt el, de rengeteg munkán, egyeztetésen vagyunk túl – mondta a keddi átadóünnepség előtt Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy a szakképző intézményekben a diákok versenyképes tudás birtokába kerüljenek, ezzel a tudással pedig biztos megélhetést teremthessenek maguknak.

Történelmi mértékű forrás

– A magyar jövő egyet jelent a vidék jövőbeni állapotával – kezdte ünnepi beszédét dr. Nagy István. Az agrárminiszter szerint az ország gazdasági állapotát, a magyarok életminőségét alapjaiban meghatározza, hogy milyen életminőséget teremtünk hazai falvakban, kisvárosokban, a vidéki kistelepüléseken.

Kihangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika európai uniós és hazai forrásai révén történelmi léptékkel mérve is kiemelkedő összeget, mintegy 7537 milliárd forint fordíthat a kormány a magyar vidék megerősítésére, a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére az elkövetkező hét esztendőben.

– A források által kínált páratlan lehetőséggel akkor tudunk élni, ha újra vonzóvá tesszük az agrárszakmákat, növeljük a képzett mezőgazdasági termelők és élelmiszeripari szakemberek számát. Ennek jegyében megerősítettük a képzési hálózatot, folyamatosan emeljük az szakképzés színvonalát, ezzel párhuzamosan pedig az agrárszakmák megbecsültségét – fogalmazott a gépjárművek átadása előtt az agrártárca vezetője.

Jól csengő hívószavak

– Izgalmas korszakban válnak fiatal felnőtté az Agrárminisztérium fenntartásában működő szakképző intézmények diákjai, tanulói. A pályaválasztás előtt álló fiatalok és a felnőttképzés iránt érdeklődők figyelmét olyan jól csengő hívószavakkal irányítjuk rá a magyar mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre, mint az agrármodernizáció, a precíziós gazdálkodás és az agrár-digitalizáció, ami az alapanyag-termeléstől a versenyképes, minőségi élelmiszerek gyártásáig mindent átformál, korszerűsít. A gazdaságosabb, jövedelmezőbb termelés lehetővé teszi, hogy a magyar fiatalok a szülőföldjükön boldoguljanak, a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban találják meg a gyarapodás, a kibontakozás lehetőségét – emelte ki dr. Nagy István, majd hozzátette, hogy a koronavírus járvány is megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája.

– A négy megyében szakképzést végző, színvonalas oktatást nyújtó Északi Agrárszakképzési Centrum, akárcsak egykoron a szabolcsi földvár, az ország nélkülözhetetlen erőssége, a jövőnk záloga. A komoly szaktudással felvértezett agrárszakemberek iránt rendkívüli igény mutatkozik a munkaerőpiacon, számos karrierlehetőséget kínálva a pályakezdőknek. A személygépkocsik, a kisbusz, az erőgépek, a pótkocsik egy korszerű, modern technológiákra épülő magyar agrárjövőt villantanak fel a felvételi előtt álló fiatalok számára. A mai átadóünnepség minden iskolaválasztás előtt álló, mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalt meg tud győzni arról, hogy érdemes az Agrárminisztérium iskoláiba jelentkezni, majd tanulni. Az agrászakképző intézményekben biztos állást és jó fizetést ígérő, megbecsült szakmákra tehetnek szert diákjaink, akik tanulmányaik során a legmodernebb, környezetkímélő technológiákat használhatják. A modern traktoroknak köszönhetően a diákok fejleszthetik a digitális kompetenciákat, és kellő szorgalom mellett a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható korszerű szaktudás birtokába – sorolta dr. Nagy István agrárminiszter, aki hozzátette, tavaszig még nyitva áll a lehetőség a fiatalok előtt, hogy jelentkezzenek az Északi Agrárszakképzési Centrum iskoláiba.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában