vmk

2021.01.11. 07:00

Találkozzunk ismét szabadon!

A személyes kapcsolatteremtés reményével várja az új esztendőt a művelődési központ igazgatója.

MJ

20200619 Nyíregyháza Újra megtelik élettel Már az újranyitásra készül a Váci Mihály Kulturális Központ, ahol Fekete Tibor technikus munkatárs a díszlethúzó tréger lámpáit ellenőrizte, állította be. Fotó: Sipeki Péter SP Kelet Magyarország

Fotó: Sipeki Peter

– A Váci Mihály Kulturális Központ minden munkatársa tűkön ülve várja, hogy lazítsanak a szigorításokon, és a megfelelő szabályozások mellett újranyithassunk – így fogadta megkeresésünket a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, Mészáros Szilárd, amikor az idei terveiről, vágyairól faggattuk.

– A téli szabadságok leteltével újra belevetjük magunkat a munkába, mert a hosszú ideje tartó bezártság után bizonyára a kedves közönség is szívesen beülne egy koncertre vagy egy színházi előadásra, esetleg boldogan beszélgetne a hónapokig egyáltalán nem – vagy csak online – látott barátokkal – vezette fel gondolatait.

A kedvencek visszavárnak

– A korábbi sikeres programsorozatainkat mindenképpen folytatni szeretnék, amihez már a tervek is megvannak – folytatta.

– Az egyik legnépszerűbb a „Lehozzuk Önnek a csillagokat” című, melynek keretében új nagyszerű előadásokkal készülünk. Ugyanakkor visszavárjuk a családokat a Vasárnapi matinékkal és az elmaradhatatlan játszóházakkal, az idősebbeket pedig a Szépkorúak Akadémiája újabb előadásaival. Ugyanakkor említhetném a színvonalas kiállításainkat vagy a Zene Sóstón elnevezésű nyári koncertsorozatunkat. Bízunk benne, hogy hamarosan jöhetnek majd az enyhítések, amelyeknek köszönhetően – természetesen a védelmi intézkedések betartása mellett – újra szervezhetjük programjainkat – fogalmazta meg reményeit.

Mészáros Szilárd rámutatott, hogy az online térben eddig is igyekeztek minél színvonalasabb szolgáltatást nyújtani. Az intézmény YouTube-csatornájára és ­Facebook-oldalára számos különleges videó felkerült: készült művészettörténeti témájú, filmes kedvcsináló, és a kamera segítségével „körbejárhattuk” a Nyíregyházi Városi Galéria aktuális tárlatait – legutóbb egy kortárs képzőművészeti anyagot. Mindezek mellett pedig olyan „csináld magad” típusú szerkesztett kézműves tartalmak is elérhetővé váltak, amelyek a szabadidő további hasznos eltöltésére kínáltak ötleteket.

– Az év vége egy különleges kulturális csemegével, varázslatos koncertfelvétellel is szolgált: Szekeres Adrien örvendeztette meg a közönséget a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, csodálatos karácsonyi műsorát bárki ingyen megtekinthette a YouTube-csatornánkon – egészítette ki a felsoroltakat az igazgató.

A tanulás fontossága

– S ha már a kézműves-foglalkozások szóba kerültek, a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör címen egy tudásmegosztó online felületet működtet, amihez mi is csatlakoztunk. A weboldal célja, hogy rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat, és oly módon vezesse be az ide látogatókat bizonyos kézműves szakágak rejtelmeibe, ahogyan azt egy-egy adott szakköri tevékenység egymást követő fázisai megkövetelnék. Ezek a videók is díjmentesen elérhetők, így nemcsak saját kézügyességünket próbálhatjuk ki, de megismerkedhetünk azokkal a közreműködő mesterekkel, oktatókkal, akik magas szinten több évtizedes tapasztalattal felvértezve vállalkoznak tudásuk közreadására. A Szakkör egyébként nem csak a pandémiás időszakban hasznos tudásforrás. Segítségével nagyobb távolságok küzdhetők le, segítő kezet nyújt a mozgásukban korlátozottaknak, a bátortalanabbaknak, illetve azoknak, akik még csak keresik a képességeiknek legmegfelelőbb kézműves formákat – sorolta.

Természetesen Mészáros Szilárd személyes célkitűzéseire is kíváncsiak voltunk, így zárásképpen elmondta, hogy ebben az évben az angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítvány, a Debreceni Egyetemen tett sikeres államvizsgát követően pedig a kulturális mediátor mesterdiploma megszerzése áll a középpontban. – Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk intézményeinkben.

MJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában