lejárt szavatosságú gyógyszerek

2021.02.04. 07:00

„Azt hittem, ez vicc, azonban a patika alkalmazottja elég mogorva és elutasító volt...”

A lejárt szavatosságú gyógyszereket sem megenni, sem a kukába dobni nem szabad, mert veszélyes.

BM

Minden patikában – a demecseriben is van – kell ilyen gyűjtődoboznak lenni

Fotó: Sipeki Péter

– Meglepődök, ha ilyet hallok – ez volt az első reakciója dr. Tari Jánosnak, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei, területi szervezete elnökének, amikor elmeséltük neki olvasónk történetét.

A háromgyermekes nyíregyházi családapa gondosan összegyűjtötte a lejárt szavatosságú gyógyszereket a családi házi patikából, majd elballagott a közeli gyógyszertárba, ahol röviden és tömören közölték vele, nem veszik át, vigye máshová.

– Azt hittem, ez vicc, azonban a patika alkalmazottja elég mogorva és elutasító volt, én pedig dühömben hazavittem a szatyrot, majd megpróbálom leadni egy másik gyógyszertárban. Érdekelne: nincs arra valamilyen előírás, hogy a már „haszontalan” pirulákat ki és hol veszi át, mert sem kidobni, sem a vécében lehúzni nem akarom – mondta Nagy Zsolt.

Ingyen leadható a patikában

– Az olvasójuk nagyon helyesen járt el, a patika dolgozója már nem – jegyezte meg a dr. Tari János –, mert jogszabály rögzíti, hogy minden gyógyszertárban – a megyében jelenleg 140 patika van –, illetve gyógyszert árusító üzletben lennie kell egy gyűjtődoboznak, amiben a lejárt szavatosságú gyógyszereket teheti be a lakosság ingyen. Ez egy nagyon jól koordinált, zárt rendszer – hangsúlyozza a gyógyszerészkamara megyei elnöke, aki Demecserben vezet patikát, s kitért arra is, hogy az a gyógyszertárnak sem kerül semmibe. Pusztán annyi a feladatuk, hogy amikor a gyűjtő megtelt, akkor az ezzel megbízott cég térítésmentesen elszállítja és szakszerűen megsemmisíti, valamint ott hagy egy üres gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozt, amibe a vásárló beteheti a kidobásra érett pirulákat. Ha ezt megtagadják tőle, akkor azt a tisztigyógyszerésznek jelezheti.

Leggyakrabban olyan gyógyszerekből marad meg pár szem, amelyekkel akut problémát lehet kezelni, és később már nincs rá szükség, de előfordul, hogy abból a gyógyszerből is marad, amit kúraszerűen be kellett volna szedni.

S hogy mi minden végzi a megsemmisítőben: elképesztő, de volt, aki öt doboz, felbontatlan, receptre felírt, támogatva is drága, 10 ezer forintos készítményt dobott ki, mert bespájzolt, ám új gyógyszerre lett szüksége.

Fontos szabályok

A fontos szabályok közül az első, hogy a lejárati időn túl a gyógyszereket nem szabad bevenni csak azért, hogy ne vesszenek kárba.

– Elképedtem, amikor azt mondta az egyik vásárló, hogy inkább nem váltja ki azt a szívgyógyszert, mert volt a családban másnak, majd azt beszedi, biztos jó lesz – említ egy másik esetet a patikus. A lejárt szavatosságú gyógyszer már nem fejt ki gyógyhatást, ellenben nem lehet tudni, milyen hatással lesz a szervezetünkre, a mellékhatások megsokszorozódhatnak és akár fel is erősödhetnek – mutat rá az újabb veszélyekre dr. Tari János.

– Második szabály – folytatja a kamara megyei elnöke –, hogy a megmaradt gyógyszereket nem szabad a háztartási hulladék közé dobni vagy lehúzni a vécén, mivel ezek vegyi anyagok, és természetbe kerülve ártalmasak a környezetre (bekerülhetnek a felszíni és felszín alatti vizeinkbe), az állat- és növényvilágra, de befolyással lehetnek a levegő minőségére is.

A gyűjtődobozokba tilos tűz- és robbanásveszélyes hulladékot, valamint injekciós tűket dobni. Ezeket az orvosi rendelőben, kórházakban és a szakrendelőkben kihelyezett veszélyesanyag-gyűjtőkbe lehet csak elhelyezni. Ha nem találjuk az ilyen gyűjtőt, akkor a személyzet tud felvilágosítást adni az elhelyezésről. A kábítószernek minősülő termékeket sem szabad a gyűjtőkben elhelyezni. A gyógyszerészeknél kell leadni, mert a szigorú adminisztráció után külön semmisítik meg ezeket. A gyógyszerek papírdobozait viszont a kommunális hulladékba is dobhatjuk.

A gyógyszerész úgy látja, az utóbbi években is sokat javult a helyzet, tudatosabbak az emberek, azonban messze vagyunk még, van még min javítani.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában