Kelet-retró

2021.02.25. 16:00

KRESZ-oktatás a szamosszegi bál után

Hídépítés Rakamazon, erőműépítés Tiszalökön. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1951. február 25., vasárnap

Megkezdik a tiszalöki vízmű alapbetonozását

Nagy ütemben halad előre az idén a tiszalöki vízmű építése. Száraz talajon dolgoznak, mert így sokkal olcsóbb és jóval gyorsabb az építkezés. A vízlépcső elkészülése után a Tiszát átvágják és új mederben vezetik a vizet az erőműhöz.

Az új meder átvágásának munkáját, mely 1,2 millió köbméter föld kiemelését teszi szükségessé, hamarosan megkezdik. Ezt a munkát a legkorszerűbb gépekkel, traktorokkal, vontatott földnyesőkkel és szivattyús úszókotrókkal végzik el.

Még ebben az évben befejezik a 178 talajvízszint-süllyesztő kút munkálatait és megépítik a mű 14 ezer köbméter betonból készülő alaptestét is. A betonozási munkák megkezdését szeptemberre tervezik, előtte az alapbetonozás helyéről 120 ezer köbméter földet termelnek ki és szállítanak el.

1971. február 25., csütörtök

A Hídépítő Vállalat dolgozói építik a Tokaj és Rakamaz közötti négy hidat a korszerűtlenné vált régiek helyett. Az új hidak hossza közel fél kilométer lesz.

1981. február 25., szerda

KRESZ-oktatás a szamosszegi bál után

Bálban volt Szamosszegen B. I. ópályi lakos, aki korábban már követett el közlekedési vétséget. A bál után hajnalban indult hazafelé személygépkocsijával, amelyben két szamosszegi lakost szállított utasként.

A község belterületén 60 kilométeres sebességgel haladt, amikor egy fordított S-kanyarba ért. Itt egy eléje kanyarodó kerékpárost az ablakon kihajolva oktatott ki a szabályos közlekedésről, de közben szinte elfeledkezett az autó vezetéséről, az lecsúszott a jobb oldali útpadkára és egy villanyoszlopnak ütközve felborult.

B. egyik utasa a baleset következtében súlyosan, a másik könnyebben sérült, a gépkocsi pedig úgy, hogy később alkatrészenként adta el. A vizsgálat során megállapították, hogy B. a gépkocsit a kérdéses időben ittasan vezette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában