Nyíregyháza

2021.03.08. 16:09

Elkészült az új Egészségügyi Centrum

Befejeződött a Tokaji út 1/d. szám alatti Egészségügyi Centrum kialakítása, amely hamarosan a hajléktalanokat ellátó 24 órás háziorvosi szolgáltatásnak ad helyet.

Fotó: Trifonov Éva

A felújított épületrészt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere március 8-án helyszíni szemlén tekintette meg, ahol Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója és dr. Pajkossy Ottó háziorvos kalauzolta.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 407.800.000 Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a pályázat megvalósítására.

Ennek egyik elemeként a Tokaji út 1/d. szám alatt kialakításra került egy egészségügyi centrum, amely a közeljövőben a hajléktalan személyek 168 órás (napi 24 órás) egészségügyi ellátását biztosítja majd, felváltva ezzel a jelenleg működő heti 30 órás ellátást.

Dr. Kovács Ferenc a bejáráson elmondta: – Most egy újabb nagy lépést tettünk az egészségügyi alapellátás fejlesztése terén. Ebben a projektben a Fenyő utcai orvosi rendelő és védőnői szolgálat felújítását, valamint a Csillag utcai épületegyüttes felújítását követően, itt a Tokaji úti Albérlők Házában egy a hajléktalanok 24 órás ellátását biztosító egészségügyi

komplexumot alakítottunk ki. Ez a fejlesztés, és az ennek nyomán megvalósuló szolgáltatás a hajléktalan emberek, az őket ellátó szociális intézmények és a város szempontjából is kiemelten fontos.

Fotó: Trifonov Éva

A beruházás során az épület földszinti épületrészében két, különálló részlegből álló egészségügyi centrumot alakítottak ki. Az egyik részlegben találhatóak a háziorvosi szolgáltatáshoz szükséges helyiségek, az orvosi rendelő, váróterem, fürdető, kötöző, öltöző és raktárak, míg a másik részlegben a 24 órás szolgáltatás biztosításához szükséges helyiségek, öt

megfigyelő szoba, orvosi és nővér pihenő, nővérpult, teakonyha, betegétkező és raktárhelyiség.

Csikós Péter hozzátette: – Eddig is volt a hajléktalanoknak háziorvosi ellátás, de most egy modern, minden szempontból kifogástalan helyet kaptunk ehhez, ahol megvalósítható a 24 órás ellátás. Ez azért is nyújt többet, mert az orvosi, vagy kórházi ellátás után a hajléktalanok „nem tudnak hazamenni” a teljes gyógyuláshoz szükséges időre. Ezt kompenzálja ez az egészségügyi centrum a meglévő orvosi rendelővel, és a másik, most kialakított részleggel, amely 10 ággyal működik majd, a hajléktalanok úgymond lábadozójaként. Itt kétágyas kórtermekben, étkeztetéssel tudják majd biztosítani a kollégák a hajléktalanok napi ellátását.

Fotó: Trifonov Éva

Az épület energetikai felújítása és akadálymentes megközelítése már korábban megvalósult, így jelen beruházás során a belső átalakítási munkálatok, a helyiségek kialakítása, az akadálymentesítés, valamint az épületgépészeti, épületvillamossági korszerűsítés valósult meg. A kivitelezés költsége közel 123 millió Ft volt, már csak a működéshez szükséges eszközök,

berendezések, bútorok beszerzése van folyamatban, mintegy 11 millió Ft értékben. A pályázat keretében további két intézmény komplex felújítása, átalakítása valósult meg 2020. áprilisában fejeződött be a Nyíregyháza, Fenyő u. 1. szám alatti orvosi rendelő teljeskörű felújítása, ahol az épület átalakításával a meglévő orvosi szolgálat mellett védőnői szolgálat is helyet kapott.

A pályázat keretében a működéshez szükséges orvosi eszközöket, berendezéseket is beszereztek.

Kivitelezési költsége 17,5 millió Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség több, mint 3 millió Ft volt. Ugyancsak tavaly valósult meg a Csillag u. 4-6. szám alatti épületegyüttes felújítása, átalakítása, amely 3 körzeti orvosi és 6 védőnői szolgálatnak biztosít helyet. A beruházás során a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. A kivitelezés költsége 236 millió Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség 8 millió Ft volt. Az épületben a védőnői szolgálatok már megkezdték a működést, míg a háziorvosok március hónapban kezdik meg ezen a helyszínen az egészségügyi szolgáltatásukat. A pályázat keretén belül a védőnői szolgálatok részére is beszerzésre kerültek működéshez szükséges eszközök, többek között laptopok és folyamatban van a nőgyógyászati szűrővizsgálathoz szükséges eszközök beszerzése is, mintegy 5 millió Ft értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában