Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.31. 20:00

Jön a húsvét, készül az ünnepi bevásárlólista – Ilyen árakra számíthatunk

Sonka, tojás, csokinyúl és ajándék is kerül a húsvéti kosárba.

BM, VNA

Liskány Zoltán kezében az elmaradhatatlan húsvéti sonka és friss kalács

Fotó: Dodó Ferenc

Ez már a második húsvétunk a pandémia árnyékában. Bár az egész napos rokonlátogatásokról és locsolkodásokról az idén is le kell mondanunk, ez nem jelenti azt, hogy ne készülnénk nagy sütés-főzéssel az ünnepekre – az egyik áruházlánc nyíregyházi üzletében kedden délelőtt is sokan válogattak a kötözött sonkák és a csokinyulak között. Minőségi áruból volt bőven választék, s az árak is széles skálán mozogtak.

– Aggódtunk mi is, hogy vajon mit hoz magával a járványhelyzet, de bíztunk abban, hogy mert az alapelvünk szerint csak minőségi árut teszünk a polcra, hűségesek lesznek hozzánk a vásárlóink – fogalmazott Liskány Zoltán. A Szalámibolt tulajdonosa szerint, mint mindig, most is pénteken és szombaton számíthatnak nagy rohamra. A húsvéti bevásárlás során friss áruval szeretné mindenki feltölteni az éléskamrát. A piacok is nyitva lesznek, de mindenkinek felhívják a figyelmét a higiénés szabályok betartására és a távolságtartásra.

Meglepően nagy volt a sürgés-forgás kedd délelőtt a nyíregyházi Búza téri piac­csarnokban, s mint megtudtuk, az igazi nagy rohamra pénteken és szombaton számítanak az árusok a fedett és a kinti részen is. Várja itt minden a húsvétra készülőket, szemre is tetszetős, illatra is elvarázsoló húskészítmények, pékáruk, hatalmas kalácsok, méretre válogatott tojások és persze virágok, melyek elmaradhatatlan díszei az ünnepi asztalnak.

Visszatérnek a vevők

– Már a tavalyi húsvétra is rányomta a bélyegét a járvány, most még attól is kisebb forgalomra számítunk – mondta el érdeklődésünkre Liskány Zoltán. A Szalámibolt tulajdonosától megtudtuk, a slágertermék – s ebben az évek alatt nem alakultak át a szokások – a füstölt tarja, kolbász és persze a kötözött sonka, ami csak ennek az ünnepnek a slágere.

– Egy kicsit mi is aggódtunk, hogy mit hoz most a járványhelyzet. Alapelvünk, hogy csak olyan terméket szabad árulni, amiért visszatérnek a vevők, s ugyan nagyon sok fiatal választja a multik gyors­pácolt, tartósítószeres áruit, akik viszont a hagyományos, három hétig sóban, egy hétig füstben érlelt hazai termékeket kedvelik, azok itt a csarnokban vásárolnak – utalt a megváltozott vevői szokásokra Liskány Zoltán, aki úgy látja, az előren­delésekből is, amit a szintén elmaradhatatlan kalácsra is felvesznek, hogy nagypénteken (ekkor is nyitva lesz a piaccsarnok) és nagyszombaton igazi nagyüzem lesz, mindenki a lehető legfrissebb terméket szeretné az ünnepi asztalra tenni hétfőn még akkor is, ha csak szűk (családi) körben ünnepel.

Pázmándi Edit is úgy tartja, hogy kalács nélkül nincs húsvéti ünnep | Fotó: Pusztai Sándor

Ugyancsak a megváltozott szokásokra mondott példát Fodor Beáta, a Hatpettyes Katica Házirétes munkatársa, mert úgy látják, egyre kevesebben töltik az időt azzal, hogy süteményt tegyenek az asztalra, szívesen választják a házi rétest és bejglit. – Az előrendelésekből azt látjuk, hatalmas lesz a forgalmunk a húsvétvasárnap előtti napokon – tette hozzá. Közben a tojásosnál 3-4 tojástartóval a kézben vártak a vásárlók, hogy párat díszítve, a többit feltálalva, ételhez hozzátéve felhasználják.

Tojásból sem lehet kínálathiányra panaszkodni, hiszen az „S”-es mérettől az „XL”-esig bárki az igénye szerint válogathat, árban pedig 38–56 forintig széles a paletta. Van, aki a süteményekhez a kisebbeket viszi, míg ahhoz, ami az asztalra kerül megfőzve, piros arannyal színesítve, a legnagyobb és gyönyörű sötét sárgájú házi tojást teszi a tartóba.

Nem lesz magányos

– Nem készítek sárgatúrót, a gyerekek nem szeretik, annak pedig kár megcsinálni, hogy pocsékba menjen – árulta el Pappné Edit, aki 30 tojással tért haza a bevásárlásból. – A fonott kalácsot és a pogácsát megrendeltem, szombaton megyek értük, a füstölt sonka és a torma a hűtőben pihen, most csak egy tepsi zserbót sütök – avatott a készülődésbe a boldog nagymama, ám az idei húsvét sem lesz felhőtlen.

– Tavaly nem mert együtt lenni a család, hiszen vártuk az unokát, én féltettem őket, ők meg engem. Már megkaptam az oltásokat, a fiam átesett a betegségen, szerencsére a menyem nem lett koronás, és a kicsi is gyönyörű, egészséges, így én megyek el hozzájuk egy igen rövid időre. Megtiltották, hogy bármit vigyek, azért a kalácsból, süteményből, fantasztikusan finom sonkából mégiscsak csomagolok egy keveset. Délután csinálok magamnak egy kis hidegtálat, szépen megterítem az asztalt, beülök a kedvenc fotelembe, és várom, hogy a tengerentúlon élő lányom ­bejelentkezzen ­Skype-on. Annyira bíztam benne, hogy hazajöhet az idén húsvétra, de nem. Úgy leszek egyedül az ünnepen, hogy mégsem leszek teljesen magányos – mosolyodott el a nyugdíjas Edit, aki hozzátette: az ő korosztálya sem követi már szigorúan a húsvéti ­hagyományokat, néhány apró szokást megőrizve ez is átalakult, ahogy az egész életünk.

BM, VNA

Borítókép: Liskány Zoltán kezében az elmaradhatatlan húsvéti sonka és friss kalács | Fotó: Dodó Ferenc


Széles választék és változó árak az üzletekben is

A tojás elmaradhatatlan kelléke a húsvéti asztalnak, ilyenkor háztartásonként több tucat is gazdára talál – hiszen a tradicionális ételekhez, a tojásfestés hagyományinak őrzéséhez is elengedhetetlenek. A belvárosi áruházlánc kínálatában a legolcsóbban S-es méretű tojást vásárolhatunk 38 forintos darabáron, a legdrágább az XL-es 53 forintért. Aki az arany középutat választja, M-est 43 forintért talál.

Akik egész évben nem esznek sonkát, húsvétkor ők is ezt a finomságot keresik a húspultban. A hűtőládákban a füstölt kötözött pulykacombsonka kínálta a legolcsóbb megoldást, melynek kilójáért 2590 forintot kértek – aki ragaszkodik a sertéshúshoz, egy kicsit mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába. A békebeli füstölt comb kilója 3290 forintot ért, de hasonló terméket kínáltak 4405 forintos áron is. A füstöltek legolcsóbbika egy ­kilónként 2190 forintot érő karaj.

A barátok és a távolabb élő rokonok látogatására idén nem számíthatunk, családon belül azért bizonyára minden hölgy kap egy kis kölnit a hajára. A locsolkodó gyerekeket ma már csokoládéból formázott tojással vagy nyuszival jutalmazzák meg, így az édességpolcok is megtelnek ilyen termékekkel. A csokinyúl nem olcsó mulatság: a legnépszerűbb márkák és a kevésbé ismert gyártók egyaránt különböző méretben árulják az ünnepi édességet, a választékban 299 és 1299 forint között is találhatunk terméket. Az üzlet legolcsóbb megoldása 139 forint volt egy 27 grammos csokitojásért. Persze aki különlegességre vágyik, ebben a kategóriában is talál drága ajándékot: az egyik nyíregyházi drogériában még 7590 forintért is kínáltak csokinyuszit – igaz, az édesség 500 grammos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában