Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.12. 08:11

A Felvidékről kitelepítettekre emlékezünk

Több mint 100 ezer felvidéki magyarnak kellett elhagynia az otthonát.

Km

Nyíregyházán a Felvidéki Kitelepítettek Egyesülete őrzi az elhurcoltak emlékét | Fotó: KM-archív

Ma, azaz április 12-én van a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja, amikor arra a több mint 100 ezer felvidéki magyarra emlékezünk, akiket a Beneš-dekrétumok következtében megfosztottak állampolgárságuktól, ­közösségüktől, vagyonuktól, s akiket szülőföldjük elhagyására kényszerítettek. A kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé. A Rákóczi Szövetség, amelyet 1989-ben az érintettek hívtak életre, minden évben megemlé­kezik az áldozatokról. Az idén a ­járványhelyzet miatt az online térben emlékeznek: ma 11 órától a közösségi felü­leteiken várják az érdeklődőket.

Nyíregyházán a Felvidéki Kitelepítettek Egyesülete őrzi az elhurcoltak emlékét. A szervezet hosszas kutatómunka során térképezte fel a Dél-Szlovákiából elhurcoltak névsorát, felvette a kapcsolatot a családokkal. A belvárosban egy emléktáblát avattak a megyei önkormányzat segítségével, majd az Északi temetőben is felállítottak egy síremléket.

Síremlék a temetőben

Az utóbbin olvasható felirat szerint „az 1945–1948 években a Felvidék ősi települései­ről elűzött, áttelepített szüleik emlékére állították 50 év után gyermekeik, unokáik”. A hátoldalán az egyes települések nevei olvashatók: Dunaszerdahely, Galánta, Andód, Jászó, Érsekújvár, Naszvad, Révkomárom, Tallós. Az elmúlt 15 esztendőben minden évben felelevenítették a kitelepítettek szenvedéseinek emlékét, s koszorúkat helyeztek el az emlékműveken.

Nyíregyházán a Felvidéki Kitelepítettek Egyesülete őrzi az elhurcoltak emlékét | Fotó: KM-archív

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában