Nyíregyháza

2021.04.12. 14:00

A Magyary-díj csapatmunka eredménye: kitüntetett figyelemmel kísérik a tetteit

Rangos elismerésben részesült dr. Gégény Zoltán, a megyei kormányhivatal igazgatója.

LTL

Dr. Gégény Zoltán úgy véli, hogy a díj odaítéléséért a munkatársainak is köszönettel tartozik | Fotó: Szarka Lajos

Évente legfeljebb öt Magyary Zoltán-díjat adományozhat a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a szakmai elismerést a közigazgatásban végzett magas színvonalú kormánytisztviselői munkáért ítéli oda. A díj átadását a nemzeti ünnepre időzítették ezúttal is: dr. Gégény Zoltán, a megyei kormányhivatal igazgatója lett az egyik kitüntetett.

Felemelő érzés

– Már önmagában az is megtiszteltetés volt számomra, hogy jelöltek a díjra. Az pedig különösen felemelő érzés, hogy érdemesnek is találtak az elismerés odaítélésére. A közigazgatás csapatmunka, ezért a díjazást nem csak személyes sikerként könyvelem el. Úgy gondolom, hogy a munkám méltatásában jelentős szerepük volt a munkatársaim tevékenységének is.

Dr. Gégény Zoltán közel három évtizede tevékenykedik a közigazgatásban.

Dr. Gégény Zoltán úgy véli, hogy a díj odaítéléséért a munkatársainak is köszönettel tartozik | Fotó: Szarka Lajos

– Pontosan harminc éve, 1991-ben a Nyíregyházi Egyetem jogelődjén, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szereztem népművelő–történelem szakos tanári diplomát. Frissen végzett pedagógusként a megyei önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi intézetében kezdtem el dolgozni. Több munkakört töltöttem be, majd 1995-ben az intézmény általános igazgatóhelyettesévé neveztek ki. Időközben a Miskolci Egyetemen jogászdiplomát szereztem, 1999-ben pedig jogi szakvizsgát tettem. A megyei közigazgatási hivatal szakigazgatási szerveként hozták létre 1997-ben a megyei gyámhivatalt, ahol osztályvezetői állást kaptam.

– Többször változott a szervezeti rendszer, eközben mindvégig a gyámügyi területen dolgoztam 2010-ig. Akkor a területi közigazgatást megyei szinten szervezték újra. A létrejövő megyei közigazgatási hivatalban felkértek a hatósági főosztály vezetésére, a feladatot 2018. december 1-ig láttam el. Ez az időszak a területi közigazgatás mozgalmas évtizede volt. Részese lehettem a megyei kormányhivatal létrehozásának, a kormányablakrendszer 2011-es kialakításának, a járási hivatalok 2013-as létrehozásának, a 2015-ös és 2018-as külső és belső szervezeti integrációnak. Minden munkaterületen igyekeztem a lehető legjobb tudásom szerint dolgozni.

Dr. Gégény Zoltánt 2018. december 1-jén nevezték ki a megyei kormányhivatal igazgatójának, a pozíciót azóta is betölti. Két évtizede oktatóként pallérozza a tanítványait.

– Az ezredfordulótól oktatóként, vizsgáztatóként és vizsgabizottsági elnökként tagja vagyok az Országos Közigazgatási Vizsgabizottságnak, két éve pedig a Jogi Szakvizsga Bizottság tagjának vallhatom magam. Mindezek mellett másfél évtizeden keresztül óraadóként oktattam a Nyíregyházi Egyetem jogelődjein, ahol oktatói tevékenységemet címzetes főiskolai docens címmel ismerték el. Számos olyan munkatársam van, akiket korábban főiskolai oktatóként tanítottam.

A koronavírus-járványhelyzet korábban nem tapasztalt teendőkkel változtatta meg a munkarendjét, a napi rutinját.

– A járvány olyan új feladatok ellátását követelte meg a kormányhivataltól, amelyek túlmutatnak a klasszikus közigazgatási tevékenységen. A kormányhivatal aktívan részt vesz a pandémia elleni védekezésben, például az egyes szakmacsoportok tesztelésében, ellátja a köznevelési intézményeket fertőtlenítőszerrel és védőeszközzel, megszervezi a védőoltások biztosítását. A kormányhivatali munkát úgy kellett megszervezni, hogy a munkatársaink is biztonságos körülmények között végezzék a mindennapi munkájukat.

Olvasás és önképzés

– A szabadidőmet igyekszem úgy beosztani, hogy minél többet legyek a családommal. Gyakran szervezünk közös programokat. Sajnos, a járványhelyzet miatt erre csak korlátozottan van lehetőség. Emellett sok időt fordítok olvasásra és önképzésre – tette hozzá végezetül a Magyary Zoltán-díjas dr. Gégény Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában