suli

2021.04.11. 20:00

Kinek a bőrébe is bújjunk akkor?

Iskolanyitás – a szülők küldenék is, meg nem is a gyereket.

KO

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy hónapja, hogy az általános iskolákban a személyes oktatást felváltotta a digitális. A diákok otthon haladnak a tan­agyaggal, hol szülői felügyelettel, hol anélkül. A járványhelyzet függvényében napról napra változhat a helyzet, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy pénteken bejelentették, áprilisban már nem ülnek vissza középiskolás diákok az iskolapadba, az általános iskolák pedig az április 19-ei nyitásra készülnek, egyelőre. A vélemények megoszlanak most is a pedagógusok és a szülők körében szintúgy. Korai-e az iskolanyitás, avagy mégsem zárhatják a tanévet a tanulók távoktatásban.

Megoszlik a figyelem

– A digitális oktatást személytelennek érzem, és szerintem nem való alsó tagozatos gyerekeknek. A legtöbb tanár igyekszik online órát tartani, mégis kevés lehetősége van a tanulóknak az interakciókra, hogy valós kapcsolatot alakítsanak ki egymás között, úgy, mint egy normál tanórán. Ezenfelül a szülőknek szembetűnő, hogy a gyerekek nem képesek önállóan elsajátítani az új tanagyagot magyarázat nélkül, ez főként a reál tantárgyaknál jön elő, mert újra és újra át kell velük venni egy-egy tananyagrészt – osztotta meg tapasztalatait Szilágyi Tímea Orsolya. A nyíregyházi anyuka harmadikos fiával tanul otthon, mint mondja, még szerencsés helyzetben is van, a pénzügyi szférában dolgozik, ahol ritkán engedik meg az otthoni munkavégzést, de ő otthon van, s miközben tanul a fiával, neki is be kell számolnia főnökeinek arról, hogyan haladt a napi feladataival.

– Amellett, hogy féltjük a vírusfertőzéstől a gyerekeket, örülnék, ha visszamennének az iskolába április 19-én, mert a szülőknek ez könnyebbség, és a munkahelyek sem tolerálják a ­home ­office-t a végtelenségig. Iskolai közegben eredményesebb a tanulás, mint távoktatásban, tavaly szeptemberben is sok mindent kellett bepótolniuk a nebulóknak – tette hozzá Tímea.

Egy Nyíregyháza környéki édesanya két gyerekkel maradt otthon, a nagyobbik fia 11 éves, autista.

– Speciális iskolába jár, nála szóba sem jöhet az önálló tanulás, és a pedagógusoknak is differenciáltan kell tanítaniuk, ugyanis minden gyereknek az egyéni képességeihez kell alakítani az online órákat. Nálunk elképzelhetetlen, hogy az autista fiam leül a számítógép elé, és bejelentkezik a különböző csoportos felületekre. A digitális rendszerek kezelésében segítségre szorul, ott kell ülni mellette, elolvasni a tanár levelét és elmondani az instrukciókat. Ez az egész napomat leköti, addig a másik gyerekem egyedül foglalkozik a leckével, besegíteni ő sem tud, hiszen a saját óráival van elfoglalva. A pedagógusok rugalmasak, nem gond, ha később oldjuk meg a feladatokat. Szorító ez a helyzet, és kockázat is rejlik abban, ha visszamennek a gyerekek az iskolába, de azokat a szülőket is meg kell érteni, akik nem maradhatnak a munkahelyüktől távol huzamos időszakokra. Fontos lenne a maszkhasználat a suliban, tegyék fel a gyerekek a közös helyiségekben, valamennyi védelmet biztosan nyújt.

A szülő nem tanár...

Borbás Kata szerint is veszélyeket rejt az iskolanyitás, bár mint mondja, legalább a pedagógusok megkapják addig az első oltásukat, noha a védettségre nekik is várniuk kell.

– A nagyobbik, 16 éves gim­nazista fiamnak nagyon jó órarendet állított össze az iskola, nem terhelik túl a diákot, a tanárok színvonalas órákat tartanak. Marci fiam harmadikos, az ő csoportjában már voltak kommunikációs elakadások az órák beosztásával, a csoportbontásokkal kapcsolatban – fűzte hozzá az anyuka, aki távmunkában dolgozik, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne sok munkája.

– Amikor otthon tanulunk a gyerekekkel, érdemes egy picit a „bőrükbe bújni”, főként ha nem értenek egy-egy feladatot, amit kudarcélményként élhetnek meg. Nagyon nehéz tanári magyarázat nélkül haladni az új leckékkel. Hogy mi lesz, ha visszamennek a suliba? Sajnos a vírusfertőzés itt van közöttünk, reméljük, nem lesz túl nagy baj, mert az egészségünk a legfontosabb... Majd behozzák azt, ami kimaradt az egy hónapnyi távoktatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában