Férfiak fókuszban: dr. Kruppa József

2021.04.17. 07:00

Körülöleli a növények csodálatos világa

Dr. Kruppa József még ma is emlékszik nagymamája sarkantyúvirágjára és a tiszai árvíz pusztítására, nagy hatással volt rá Teichmann Vilmos és Béres József embersége és szellemisége, az élete a kutatás és a növénynemesítés, szabadidejét pedig családjával és barátaival tölti legszívesebben.

Tarnavölgyi Gergely

Dr. Kruppa József a Tisza partján, a Mezőladányhoz tartozó Endespusztán nőtt fel. A nagyszülei mindkét ágon gazdálkodók voltak, de a kiváló mesterember édesapja is bevonta már őt a mindennapos mezőgazdasági munkába, így ha úgy hozta a helyzet, libát legeltetett, tehenet őrzött, majd később kaszált, traktort vezetett.

Arra például jól emlékszik, mikor háromévesen rácsodálkozott és megszerette Pongrácz nagymama sarkantyúvirágját, ami a házuk kerítése mellett virágzott. Ezt követően ismerkedett meg a házukkal szemközti Paphegyen díszlő csillagfürttel, majd úgy négy- vagy ötéves lehetett, amikor a nagymamától kapott hónapos retek magját elvetette.

A természet szépsége és ereje

Szeretett a természetben, „földközelben” lenni, lenyűgözte a természet szépsége és ereje, utóbbit már gyerekként is megtapasztalta – tízesztendősen átélte az 1970-es nagy tiszai árvíz pusztítását. Ezután jöttek a kisvárdai gimnáziumi évek, amikor Szendrei tanár úr segítségével, útmutatásával elindult a természettudományok irányába, ez kijelölte az útját az agrártudományok, majd a növénynemesítés felé.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

Hétéves szövetkezeti agronómusként végzett munkája után a Kisvárdai Teichmann Telepen, 1988-ban kezdte kutatói, növénynemesítői pályáját. A telep alapítójának, az Állami díjas növénynemesítőnek, Teichmann Vilmosnak a szellemisége és a Széchenyi-díjas kutatónak, Béres Józsefnek az embersége, tartása nagy hatással volt rá. A Béres-csepp feltalálójával tizenkét éven keresztül szinte mindennap találkozhatott, akitől a kutatás iránti elhivatottságot, az emberi tartást, az „ütésállóságot” tanulta meg.

Dr. Kruppa József 1992-ben Kisvárdán újra elindította a burgonyakutatást. Ez nagyon aktív, küzdelmes, de eredményes időszaka volt az életének, ekkor születtek meg első nemesített lucernafajtái.

Kutatómunkája és a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet vezetői teendői mellett a Debreceni Egyetemen és a Szent István Egyetem Tessedik Campusán, Szarvason több tantárgyat – a növénytermesztés, a vetőmagtermesztés és a növénynemesítés – folyamatosan tanított. 2006-ban úgy döntött, hogy Dr. Kruppa-Mag néven családi vállalkozást alapít azért, hogy kutatói, növénynemesítői tevékenységét a magánszektorban folytathassa, és beindíthassa saját fajtáinak vetőmagtermesztését és kereskedelmét.

A vállalkozás a nemesítés mellett fajta- és termékspecifikus agrotechnikai kutatásokat is végez, céljuk, hogy a saját fajtáikat (Olimpia lucerna, Hungaro tritikálé, Dimenzio tritikálé, Ryefood rozs és a Pannónia burgonya) környezetbarát módon, jövedelmező formában, a minőséget előtérbe helyezve állítsák elő.

A növénynemesítés és egyéb kutatási, cégvezetési elfoglaltsága mellett Dr. Kruppa József mindig szívügyének tekintette a felsőfokú oktatást, a szakemberképzést, de emellett tanácsadási tevékenységével és különféle képzésekkel segítette a gazdákat.

Az egyik legjelentősebb oktatási sikerét a szarvasi vetőmagszakmérnök-képzésben érte el, amelyről így ír egy jubileumi kiadvány utószavában: „Büszke vagyok arra, hogy a sors kifürkészhetetlen útja engem is ebbe a rangos iskolába vezetett, ahol átvehettem első mérnöki diplomámat, éppen akkor, amikor a szakmérnökképzés kezdetét vette és ahol immár 21 éve megszakítás nélkül tanítok – 19 éve pedig a növénynemesítés tárgyfelelős tanáraként képzem a szakmérnökjelöltjeinket.”

1999-ben Mag Aranytoll díjjal, majd Fleischmann Rudolf-díjjal (2014), Jedlik Ányos-díjjal (2015), legutóbb (2020) pedig Gábor Dénes-díjjal tüntették ki. A Tessedik Sámuel Főiskola címzetes főiskolai tanára (2006), a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára (2015) és az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottságának tagja (2014), de elismeréseit, címeit, tudományos tagságait szinte lehetetlen felsorolni.

Küzdelmes, de sikeres életút

A kisvárdai Teichmann Telepnek 2015-ben lejárt a bérleti szerződése a Debreceni Egyetemmel, így Dr. Kruppa József a teleppel szemben megvásárolt ingatlanon alakította ki a Kruppa-Mag Kft. új telephelyét és irodáját, ahol azóta is dolgozik.

A sokszor küzdelmekkel teli, de sikerekkel is gazdagon tarkított munkásságára érvényes az általa is gyakran idézett szólás: gutta cavat lapidem, non vi, sed saepe cadendo, amelynek szabad magyar fordítása: a vízcsepp nem erővel, hanem gyakori eséssel vájja ki a követ. Dr. Kruppa József Kisvárdán él, családja, gyermekei, unokái és barátai társaságában tölti szabadideje jelentős részét, emellett szívesen vadászik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában