Férfiak fókuszban: Bartha Attila

2021.04.03. 07:00

Tíz éve Mezőladány élén dolgozik a település fejlesztéséért

Mezőladány polgármesterének immáron ez a harmadik ciklusa. Fő célja, hogy élettel teljen meg a község.

 

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

A Corvinus Egyetemen végzett tanulmányai befejezése után 2006-ban tért vissza a településre lelkes fiatalként. Először a képviselő-testület tagja lett, majd látva a kihasznált és ki nem használt lehetőségeket, úgy döntött, hogy 2010-ben elindul a polgármesteri címért. Mezőladány ügye szívügye lett, gőzerővel kezdett el dolgozni a település fellendítésén. A polgármesteri pozíció szerencsés időszakban indult el, és folytatódik ma is, hiszen a folyamatos pályázati lehetőségek révén több beruházás valósulhatott meg. A sikeres előrehaladáshoz nagyban hozzájárult, hogy feleségével családi vállalkozásban pályázatírással és projektmenedzsmenttel is foglalkoznak, nemcsak önkormányzatoknak, hanem nagyon sok vállalkozásnak, civil szervezetnek és egyháznak is. Nagy büszkeségük, amikor Nagy István agrárminiszter 2020 őszén látogatást tett saját gazdaságukban és a községben, hiszen nem sok település mondhatja el magáról, hogy területén 2 milliárd forint értékben jöhettek létre korszerűsítések a Vidékfejlesztési Program nyertes pályázatainak köszönhetően. Fontos szempont volt, hogy polgármesterként Mezőladányban telepedjen le és itt alapítson családot.

Milyen feladatokat kell nap mint nap megoldania?

– Az önkormányzati feladatok, Mezőladány fejlesztése és a magánéletben folytatott üzleti tevékenységek témájukban szorosan összefonódtak. Kertészmérnökként a saját családi gazdaságunkban gyümölcstermesztéssel foglalkozom ma már 14 hektár szuperintenzív és több mint 40 hektár hagyományos ültetvényen. Mezőgazdasági szaktanácsadóként, növényvédelmi szakmérnökként a térségben közel 400 termelővel állok kapcsolatban, és segítem munkájukat elméleti és gyakorlati tapasztalataimmal.

– A kertészvénámnak köszönhetően az önkormányzati közmunkaprogramok fontos része lett a fóliaházi és szabad földi zöldségtermesztés. Primőr fejes káposzta, karalábé, paradicsom, paprika, uborka a fő termék, saját üzemi konyhai felhasználásra és részben értékesítésre. A sikerek megkoronázása volt 2019-ben a belügyminiszter által átadott elismerés.

Mi a fő szempont a településfejlesztés során?

– A beruházások sorrendje fontossági és pályázati lehetőségek alapján dőlt el. Voltak létfontosságú nagy infrastrukturális projektek, amelyek a települést tették sokkal élhetőbbé. Ilyen volt a közel 2 milliárd forint értékű szennyvízberuházás, a 242 millió forintos csapadékvíz-beruházás, de a középületek szinte teljes köre is megújult már. Folyamatosan pályázunk minden elérhető, a település számára releváns forrásra, így az épületek mellett kerülhetett előtérbe a közösségfejlesztés, a sportélet és a rendezvények. Az épületek megmaradnak, de fő cél, hogy a lakosság és főként a fiatalok is itt telepedjenek le, vagy térjenek vissza. A mai településfejlesztés már sok szempontból inkább a lakosságról szól, hiszen küzdeni kell azért, hogy az elnéptelenedő főutcák újra élettel teljenek meg, és a fiatalok ne csak szülőfalujukként tekintsenek Mezőladányra, hanem lakóhelyükként is.

– Sok bizonyíték van arra, hogy a fiatalok, a teljes lakosság, távol élő rokonok mozgathatóak, de ehhez olyan hagyományteremtő rendezvényekre volt szükség, mint a minden augusztusban megrendezett Mezőladányi Vigasság, az adventi időszakban a négy vasárnapot átölelő gyertyagyújtások ünnepi műsorokkal és a sportélet feltámasztása poraiból. Sportegyesületet alapítottunk Ladányi Torna Klub néven, jelenleg a megyei II. osztályban játszanak. A csapat fenntartása, működtetése nagyon sok társadalmi munkát és a településen élő néhány család anyagi támogatását igényli. A kitartás eredményeket hoz, de a helyzet egyre nehezebb, főként anyagi szempontból.

Bartha Attila számára Mezőladány a munka, a hivatás és kihívás egyben, ezért dolgozik már 10 éve a községért. Vannak azonban olyan időszakok, amikor egy polgármester is pihen, még ha a gondolatai nem hagyják a települést egy percre sem magára. Szabadidejében szívesen vadászik, horgászik vagy családjával utazik, rajong az autósportokért. Minden utazás után mindig megállapítja, hogy sehol sem olyan jó, mint otthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában