érettségi

2021.05.06. 06:54

A bátrak előre is hozhatják

A nyelvi írásbeli érettségit nem csupán a végzősök írhatják meg.

JG

20210503 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Írásbeli érettségi a Szent Imre gimnáziumban.

Fotó: Dodó Ferenc

Nem szükséges minden tantárgyból megvárniuk az utolsó évfolyamot záró érettségit a középiskolásoknak, ha elég felkészültnek érzik magukat.

Sokan jelentkeznek

– Aki úgy érzi, szeretné korábban megméretni magát, előrehozott érettségit tehet idegen nyelvekből, földrajzból, informatikából és testnevelésből – mondta lapunknak Bíró Gábor, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium intézményvezetője. – A mi iskolánkban minden évben sokan élnek ezzel a lehetőséggel, különösen angolból és földrajzból.

Azt tudni kell, hogy előrehozott érettségire a diákok a május-júniusi vizsgaidőszakban csak a középiskolájukban jelentkezhetnek.

Az október–novemberi vizsgaidőszakban nem minden középiskola, csak a kijelöltek szerveznek érettségi vizsgákat. Az adott októberi–novemberi vizsgaidőszakban vizsgát szervező intézmények listája augusztusban megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján.

A május–júniusi vizsgaidőszakban február 15., az október–novemberiben szeptember 5. a jelentkezési határidő.

Vannak visszalépők

A tavalyi és az idei különleges abban, hogy nem lesznek szóbelik, csak kivételes esetekben. Emiatt viszont egyes tárgyakból a felvételizők pár ponttal kevesebbet vihetnek magukkal.

– Erre fel is hívtuk a diákjaink figyelmét – jelentette ki Bíró Gábor.

– Különösen az emelt szinten érettségizők kerülhetnek emiatt hátrányba azokkal szemben, akik vélhetően jövőre már szóbelizhetnek is. Az a néhány százalék, amit a szóbelin még hozzátehetnek az írásbeli eredményéhez, pontokban is megmutatkozhat, így lehet, aki csak írásban érettségizik még nem végzősként, hátrányba kerülhet. Több mint hatvanan jelentkeztek nálunk előrehozott angolérettségire és meglehetősen sokan a földrajzra. A diákok közül már többen jelezték, nem fognak eljönni az írásbelire, inkább az őszi vizsgaidőszakban teszik le az előrehozott vizsgát írásban és szóban is. Visszamondani hivatalosan nem lehet a vizsgát, ezért mindenkit várunk ma is, aki korábban jelentkezett. Aki nem jelenik meg, azt töröljük a névsorból minden egyéb következmény nélkül – tette hozzá az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában