képriport

2021.05.26. 11:00

A belvárosban kutattak a mentőkutyák (fotók)

A feladat: egy elhagyott pulcsi kis gazdájának felkutatása.

Fotó: Máté János

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület (KMSME) mentőkutyái folyamatos tréningekkel érik el és tartják fenn a bevethetőséghez szükséges naprakész tudást és szerzik meg a rutint, mely segítségével éles helyzetben is helyt tudnak állni.

Ikon az erdélyi kopó, már vezetője, dr. Papp István piros ruhájából tudja, ma munka lesz
Fotó: Máté János

A napokban a nyíregyházi Hősök terén találkoztunk az egyesület mentőkutya-vezetőivel és kutyáikkal. A kora esti tréning során ezúttal nyomkövetés (mantrailing) volt a feladat.

A „segédek” jutalomfalatokkal díjazzák majd a jól végzett munkát
Fotó: Máté János

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy elhagyott ruhadarabról vett szimat segítségével kell megtalálni a ruha tulajdonosát úgy, hogy a kiindulóponttól kezdve a keresett személy szagát követi a kutya.

A „véletlenül” elhagyott ruha, amely szagmintát fog biztosítani Ikonnak

A keresés megkezdését és a szagminta felvételét mindig hasonlóan végzik, így a kutya „bekapcsol”, azonnal tudja hogy mit kell tennie.

Egy szippantás és már pontosan tudja kit kell keresnie és milyen irányban
Fotó: Máté János

Miután a szagmintát felvette a kutya, vezetője elindítja és – ahogy nyomkövetéskor általában – hosszú pórázzal követi a nyomon haladó ebet.

Az indítás pillanata
Fotó: Máté János

Ikon ma sem tétovázik sokat, azonnal elindul abba az irányba amerre a kis Iza és anyukája távoztak, követi az illatnyomot át a gyepen, egészen addig amíg meg nem találja őket.

Nem sokat habozik, azonnal irányba áll Ikon
Fotó: Máté János

Az Ikonhoz hasonlóan képzett mentőkutyák akár az ittenihez hasonló nagyvárosi környezetben is képesek könnyedén követni egyetlen ember szagmintáját kilométereken keresztül, akár sok órával azután is, hogy az illető ott járt.

Meg is van az elhagyott ruha gazdája, egy közeli padon üldögélt anyukájával
Fotó: Máté János

Természetesen a kutyák számára a munka végén a jutalomfalatok és a játék a fő motiváció, így a jól végzett munka után sohasem marad el a játék és a simogatás.

Az egyesület egy másik mentőkutyája, Mia a labrador és vetetője Giba Tímea is csatlakozott
Fotó: Máté János

A képeinken látható és rengeteg egyéb helyzetet szimuláló gyakorlattal a mentőcsapat kutyái bármikor készen állnak hogy akár nyílt területen, akár romok között, vagy az ehhez hasonló nagyvárosi környezetben felkutassanak bajba jutott, segítségre szoruló embereket.

Még egy gyors simogatás hazaindulás előtt
Fotó: Máté János

Nézze meg a gyakorlatról készült galériánkat:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában