Nyíregyháza

2021.05.04. 17:30

A gyógyítás, gyógyulás új centruma

Elkészült a Tokaji úti egészségügyi centrum, amely a hajléktalanok 24 órás háziorvosi ellátásának ad helyet.

KM

A nyitás előtti helyszíni bejárás az új egészségügyi centrumban | Fotó: Trifonov Éva

Fotó:

– Nyitásra kész az egészségügyi centrum, megérkeztek a bútorok, az orvosi műszerek, berendezések. A 10 ágyas központ infrastruktúrája színvonalas, minden rendelkezésre áll a betegek gyógyításához, s hogy a hajléktalan embereket is időben és megfelelően tudják kezelni. Ez a mostani a pandémiás helyzetben és közegészségügyileg is kiemelten fontos – hangsúlyozta a május elsejei nyitást megelőző helyszíni bejáráson dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Akadálymentesített épületben

Nyíregyháza önkormányzata bruttó 407 millió 800 ezer forint százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, melynek keretében a Tokaji út 1/d szám alatt kialakítottak egy egészségügyi centrumot, amely a hajléktalan emberek napi 24 órás egészségügyi ellátását biztosítja.

A nyitás előtti helyszíni bejárás az új egészségügyi centrumban | Fotó: Trifonov Éva

A centrum egyik részlegében vannak a háziorvosi szolgáltatáshoz szükséges helyiségek, orvosi rendelő, váróterem, fürdető, kötöző, öltöző és raktárak. A másikban pedig a 24 órás szolgáltatás biztosításához szükséges helyiségek, öt megfigyelőszoba, orvosi és nővérpihenő, nővérpult, teakonyha, betegétkező és raktárhelyiség. Az akadálymentesen megközelíthető épület energetikai felújítása korábban megtörtént. A kivitelezés bruttó költsége több mint 122 millió forint volt, és mintegy 11 millió forintba kerültek a működéshez szükséges eszközök, berendezések, bútorok.

Az országban nincs példa hasonlóra, amikor az önkormányzat vállalja fel ezt a speciális ellátási formát

– mondta Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

– Az új egészségügyi centrummal kibővült a háziorvosi alapellátás hajléktalanok részére napi 24 órára, amikor is a megfigyelés mellett egészségügyi ellátást is tudnak biztosítani a lábadozás időszakában. Azokat a hajléktalan betegeket gyógyítják majd itt, akik kórházi kezelést már nem igényelnek, de nem tudnak hazamenni az otthonukba lábadozni.

Ellátás és megelőzés

– A hajléktalanok egészségügyi ellátása specifikus, és az elsők között vagyunk az országban ezzel a strukturális ellátással – emelte ki dr. ­Pajkossy Ottó háziorvos.

– Nemcsak a számukra nyújtott egészségügyi szolgáltatás minőségét javítjuk, de leveszünk egy kis terhet a sürgősségi ellátás és a kórház krónikus osztályainak a válláról, továbbá nő az egészségügyi biztonság a közterületeken. Az ellátásban a prevenció ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint az utókezelések. Törekszünk a teljes, végleges gyógyulás elérésére, amely a betegnek és az egészségügyi ellátórendszernek is egyaránt érdeke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában