Nyíregyháza

2021.05.10. 14:00

A meghatottságtól csillogó szemek

Egy év után újra a régi rend szerint fogadhatják a látogatókat az idősotthonok lakói.

CsA

Fotó: Szarka Lajos

Egy évvel azután, hogy a koronavírus-járvány miatt országos látogatási tilalmat rendeltek el, ismét magunkhoz ölelhetjük idős­otthonban élő szeretteinket.

Erőt adnak az ölelések

– Régóta vártunk már erre a döntésre, annak pedig nagyon örültünk, hogy éppen anyák napjára időzítették a bejelentést. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a munkatársaink és a lakóink közel száz százaléka be van oltva, ahogy a látogatók jelentős része is, így nem volt gond a nyitással – mondta el lapunk érdeklődésére Nagyné Hermányos Zsuzsanna. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ vezetője hozzátette: május első napjaiban szinte minden idős gondozott fogadott vendégeket, akik felköszönthették az édesanyákat, nagymamákat egy szál virággal, és ami a legfontosabb, az öleléssel, amire olyan régen vágytak már mindannyian.

– Szívszorítóak voltak ezek a találkozások, lakóink nagyon boldog pillanatokat éltek át, amire szükségük is volt, hiszen már a tavalyi anyák napját is szeretteiktől távol kellett tölteniük. Mindenkinek csillogott a szeme az örömtől és a meghatottságtól – jegyezte meg mosolyogva a szakember. Nagyné Hermányos Zsuzsanna rámutatott: nagy szükségük volt már az otthonban élőknek erre az érzelmi impulzusra, mert az elmúlt időszakban elég sokat romlott az állapotuk. Abban a reményben várták a tilalom feloldását és a hozzátartozók látogatását, hogy a személyes találkozások, az ölelések erőt adnak az időseknek.

– Az előző héten a korábbi látogatási rendhez viszonyítva gyakrabban érkeztek vendégeik. A családok élnek a lehetőséggel, hiszen nemcsak a bentlakóknak, nekik is szükségük van szerettük közelségére. Akik felmutatják védettségi igazolványukat – 18 éven aluliak esetében elegendő, ha a felnőtt kísérőjének van –, kézfertőtlenítés után és maszkviselés mellett a közösségi terekben találkozhatnak idős családtagjukkal. Természetesen azok is láthatják hozzátartozójukat, akik nem oltatták be magukat, vagy még nem érkezett meg a védettségi igazolványuk, de csak a korábbiakban megszokott látogatási ponton, egy üvegajtón keresztül.

– Bár ezzel nem szokott probléma lenni, arra kérjük a látogatókat, hogy próbáljanak meg az intézményünk házirendjéhez alkalmazkodni, tehát 8 és 20 óra között érkezzenek, lehetőleg a reggeli ápolási-gondozási feladatok ellátása után. A délutáni csendes pihenő alatt csak a közösségi terekben találkozhatnak a lakókkal. Szerencsére jó a kapcsolatunk a hozzátartozókkal, tiszteletben tartják ezeket a kéréseket – árulta el a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ vezetője, majd kitért arra is, milyen előírások mellett fogadhatnak új ellátottat.

Két negatív teszttel

– Új lakót csak akkor vehetünk fel, ha beköltözés előtt két alkalommal, 48 órás időkülönbséggel két negatív PCR-tesztet mutat be. Szintén kizárólag negatív gyorsteszttel térhetnek vissza azok az idős lakók, akik több mint 72 órára elhagyták az intézményt.

Borítókép: Kati lányának meghitt érintése feltöltötte Juci nénit | Fotó: Szarka Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában