Tiszadada

2021.05.11. 11:30

Alkalmi vonalzógyár a Tisza partján (fotók)

A Mümü-turné első állomásának Tiszadada adott otthont.

JG

20210510 Tiszadada fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával hulladékgyűjtő akciót indítottak Mosolygó Zsák néven.

Fotó: Sipeki Péter

Ömlenek a műanyag kupakok a darálóba, majd az aprítékot berakják az olvasztóba. A sűrű folyadék egy öntőformába kerül, ott préselik, hűtik, és a szétcsavarozás után előtűnik egy pohár vagy egy vonalzó, ami apró sorjázás után már használható is. A tiszadadai általános iskolásokkal együtt ámulunk azon, milyen hamar újrahasznosítható az a hulladék, amelyet nem sokkal korábban az ártérben gyűjtöttek a helyiek. A PET Kupa munkatársai között járunk, akik a Mümü-­turné (Műanyag Műhely) első állomásának a tiszadadai partszakaszt választották. A három állomásból álló program a záróepizódja a Mosolygó Zsák akciónak.

Tiszadada ékessége

– A három választott helyszín közül ez a leggyönyörűbb – mondja Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója. – Ezt feltétlenül el kellett mondanom, mert ahányszor eljövök ide, mindig rabul ejt ez a varázslatos táj, az ív, ahogy a Tisza itt elkanyarodik. Persze nemcsak ezért vagyunk itt, hanem az az elsőrendű cél, hogy minél több fiatalnak meg tudjuk mutatni, pár lépésben a műanyaghulladékoknak legalább a fele újrahasznosítható. A PET Kupa rengeteg dologra jó. Hajókat építünk, közösségeket kovácsolunk össze, kialakítunk egyfajta környezettudatosságot, aminek köszönhetően egyre több ember figyel oda legalább a közvetlen élőhelyére, és szabadítja meg azt a hulladékoktól.

 

– Számunkra nagyon nagy öröm, hogy minket választottak – teszi hozzá Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere. – Nekünk a Tisza-part az ékességünk. Nincsenek nagy gyáraink, Tiszadadának a turizmus a fő vonzereje. A településen nagy hangsúlyt helyezünk a közterületek tisztaságára, és ez a folyópartra is érvényes. Van egy környezetvédelmi egyesületünk is, amellyel többször tartottunk már hulladékgyűjtési akciókat. Tavaly kerestek meg minket a PET Kupa munkatársai, hogy szeretnénk-e részt venni a Mosolygó Zsák programban. Természetesen azonnal igent mondtunk. Azért vonjuk be a falu gyerekeit a programba, mert szeretnénk minél fiatalabb korban beléjük plántálni a környezettudatosságot. Ha sikerrel járunk, a következő generációknak már ők is továbbadják ezt.

Mosolygó Zsák

A Tiszai PET Kupa csapata már kilenc éve tisztítja a folyó árterét. Az elsődleges cél az volt, hogy a korábban kitakarított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vízitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából. Így kelt életre a Mosolygó Zsák program.

A szervezők a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodtak a szakmai és a biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Külön gyűjtötték és tárolták a kommunális, a műanyaghulladékot, valamint a fémet és az üvegeket.

A Mosolygó Zsák záróakkordja a Mümü. A stilizált hajó formájú műhelyben és környékén mutatták és mutatják meg a gyerekek bevonásával, miként hasznosítható újra az a szemét, amit korábban a folyó árterében gyűjtöttek. A tiszadadai kétnapos eseménysorozat után elhagyják a megyét a PET kupások. A másik két állomás Tiszagyulaháza és Tiszapalkonya lesz.

– A Mümü május végén továbbmegy, és a környezeti nevelési feladatait Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén lévő iskolákban folytatja. A tavaly elnyert 5 ország 1 folyó programban célul tűztük ki, hogy a Tiszát érintő öt ország – Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia – együtt vegye fel a harcot a folyószennyezéssel – teszi még hozzá Molnár Attila Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában