Paszab

2021.05.28. 14:36

Élő hagyomány Paszabon

Községünk méltán híres népművészeti hagyományokra épülő terméke a „PASZABI SZŐTTES”, mely az évek során számos külföldi és belföldi látogatót vonz Paszabra.

A szőttes készítésének kezdetei az 1930-as évekre tehető, és a szövés hagyománya a mai napig élénken él településünkön. Önkormányzatunk törekszik arra, hogy Paszab hírnevét öregbítő népművészeti termék készítésének technológiája, illetve a hagyományokra épülő minta- és színvilága az elkövetkezendő időkben is fennmaradjon az utókor számára.

A község központjában helyezkedik el a Paszabi Szőttes Népművészeti Ház, mely helyet ad a szőttes történetét és a szövés technológiáját bemutató kiállításnak. Megtekintetők a paszabi szőttes minta- és színvilágát tükröző termékek, melyek között megtalálhatóak párnák, futók, reggeliző szettek, falvédők, alátétek, melyeken a hagyományos minták mellett igyekeznek a mai kor igényeinek megfelelő mintákat és színeket alkalmazni.

Igen széles mintavilággal készülnek e népművészeti termékek: megtalálható a bazsarózsás minta, csipkeminta, azsúros minta, halas- illetve kakasminta, szedett minta, parasztcsík, lecskés minta. A hagyományos piros, fekete, kék színezés mellett készítenek fehér, nyers és natúr szőtteseket is, többféle méretben: találhatunk köztük 40x90 cm-es, 30x70 cm-es futókat, 40x50 cm-es párnahuzatot, 140x140 cm-es, 110x120 cm-es, 130x160 cm és 80x80 cm-es terítőket.

A szőttes termékek természetes anyagokból készülnek: lenfonalat, illetve pamutfonalat használnak. A pamutfonalat láncfonalnak, a lenfonalat vetülék fonalnak alkalmazzák. A pamutfonal a fehér, nyers, piros és kék színben használják fel a színezések kialakítására, a lenfonalat csak fehérített és natúr színben dolgozzák fel.

A Szőttesház az évente megrendezett Szőttesnap alkalmával „élő” múzeumként működik. E napon a szövőnők a takács szövőszékeken készítik a szebbnél szebb szőtteseket. Aki szeretné, ki is próbálhatja a szövés mesterségét. Itt kapott helyet a helytörténeti kiállítás is, melynek keretében a község területéről előkerült régiségeket tekinthetik meg a látogatók.

Szőttesház szolgáltatásai:

A szőttes készítésének bemutatása hagyományos szövőszékeken

Korabeli szőtteskészítés alapanyagainak, eszközeinek tárlata néprajzi, népművészeti gyűjtemény keretein belül

Nyitvatartás: hétfőtől-vasárnapig 9.00-16.00 előzetes bejelentkezést követően. Bejelentkezni a 06-42-204-700 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen lehet

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában