Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.07. 17:30

Erdészcsillaggal a szemétlerakók ellen

Az erdészetek számára is komoly többletkiadást jelent, hogy a területüket tisztán tartsák.

MJ

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A természet szerelmeseinek, a túrázóknak és erdőjáróknak gyakran kell azzal szembesülniük, hogy előttük sajnos nem egy nyuszi ül a fűben, ülve szundikálva, ahogy az ismert gyermekdalocska mondja, hanem széthajigált háztartási hulladék, gumibelső, ódivatú televízió vagy kiszuperált számítástechnikai eszköz, rosszabb esetben építési törmelék nagy halomban.

A felelőtlen és illegális szemétlerakás mára akkora méreteket öltött, hogy a magyar kormánynak kellett hathatós lépéseket tennie. Ennek megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Belügyminisztériummal kidolgozott egy klíma- és természetvédelmi akciótervet, első helyen az illegális hulladéklerakók felszámolása áll, amelynek az I. üteme „Tisztítsuk meg az országot!” címmel már elkezdődött.

Nagymértékben szennyezett

Az idei év tavaszáig ezzel kapcsolatban bőven volt és van tennivaló, hiszen a becslések szerint közel 330 ezer köbméternyi, a természetet terhelő szeméthalmot kell felszámolni az ország teljes területén, és a szigorú tiltások ellenére bizonyára azóta is keletkeznek újak. A minisztérium a munkába bevonta a civil és a gazdálkodó szervezeteket, az egyházakat, sőt az ingatlantulajdonosokat is, 17 milliárd forintot elkülönítve minderre.

A forráspályázatok többféle gazdaságélénkítő tevékenységet folytató cégeken keresztül váltak elérhetővé. Az elsődlegesen bevont szereplők a nagy szolgáltatók lettek, a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és nagy erdészeti társaságai. Az utóbbiak közül a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től a közelmúltban kaptuk a hírt, hogy sikerrel pályáztak a fővárosi IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. felhívására, és valamivel több mint 28 millió forintot nyertek egy tekintélyes, jogellenesen elhelyezett hulladékmennyiség felszámolására.

A terület Baktalórántházán található, erdészeti terület, gyakorlatilag egy kivett szemétlerakó telepről van szó, ahol nem csupán a hulladék mennyisége kirívó – több mint 1700 köbméternyire tehető –, de az összetétele is meglehetősen vegyes, ezt kell megszüntetniük. A legutóbbi információnk szerint május végéig végeznek is a munkával, ami azért összetett, hiszen nagy mennyiségű veszélyes hulladékot is el kell szállítani onnan.

Az erdész rendész is

Kíváncsiak voltunk arra is, mit tehet az erdész, ha valakit mondjuk tetten ér, amint éppen megszabadulni készül a szemetétől.

– A sikeres rendészeti vizsgát tett munkatársaink – tehát a Nyírerdő Zrt. szinte valamennyi erdésze – igazolvánnyal és jelvénnyel is rendelkeznek, és rendészeti feladatokat láthatnak el a munkájuk során. Ha illegális szemétlerakás közben tetten érünk valakit, természetesen jogosan felléphetünk ellene. Amennyiben az igazoltatáskor az elkövető nem hajlandó bemutatni az okmányait, az erdész rendőrt hívhat, annak megérkeztéig pedig a helyszínen tarthatja az elkövetőt. Önállóan bírság kiszabására nincs lehetősége, ahhoz a rend­őrséget vagy az illetékes hatóságot kell bevonni – mondta el az erdészet kommunikációs munkatársa, Vereb István.

Nem nyuszi ül a fűben, és (jobbra) még mindig van mit eltávolítani a talajból | Fotók: erdészet

– Egyébként mindig az aktuális szituáció szerint döntünk, szélsőséges esetben a rendészeti feladatokat ellátó személy kényszerítő eszközöket (például könnygázspray-t) is alkalmazhat – tette még hozzá.

Mint megtudtuk, jellemzően kétféle módon szemetelnek az emberek. Gyakori eset, hogy az erdőlátogatók viselkednek gondatlanul, például szalonnasütés alkalmával nemegyszer nagy mennyiségben hagyva szemetet maguk után.

– Sajnos ilyenkor a rendszeres ürítés ellenére a közelben lévő erdei szemetesek sem tudják elnyelni az olykor 15-20 fős csoport által hátrahagyott hulladékot, így a „maradék” sok esetben az erdőben szóródik szanaszét. Ez ugyan nem ipari mennyiség, ám mivel a tűzrakó helyek is az erdő forgalmas részeinél találhatók, nem nyújtanak valami szép látványt. Nagyobb tömegű, illegálisan lerakott szemétbe – nyilván nem véletlenül – a kevésbé látogatott helyeken botlunk. Ezek egyik napról a másikra tűnnek fel, esetenként akár több köbméternyi hulladéktól szabadulnak meg rövid időn belül.

– A rossz kanapétól a használt háztartási gépekig sajnos minden előfordul, és az ilyen hulladék eltakarítása jóval nagyobb energiát vesz igénybe, komoly gondot okozva és nagy költségbe verve az erdőgazdaságokat. Ezért is fontos a szemléletformálás, a megelőzés. A ­„Tisztítsuk meg az országot!” program is abban segít, hogy ezt a problémát felszámolja. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: készült egy Hulladékradar applikáció, amin keresztül be lehet jelenteni, ha valaki ­illegális hulladékot talál – adott ötleteket is az erdőjáróknak Vereb István.

Ma már azt is tudni lehet, hogy az erdé­szeti társaságokhoz eddig több mint kétszáz bejelentés érkezett az applikációnak köszönhetően, és a bevezetőben említett kulcsszereplők eddig több mint ezer köbméternyi szemetet számoltak fel ­sikeresen csupán az év ele­jéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában