Nyíregyháza

2021.05.04. 16:17

Négy gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban

Egy héten belül kétszer születtek makiikrek Sóstón.

MTI

A jelenleg háromhetes kattakölykök most leginkább a mesebeli manókra hasonlítanak, s a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat – tudatta Révészné Petró Zsuzsa.

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

Hozzátette, az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a csapat hölgytagjai közösen, „dajka-dacszövetségben” nevelik a csapat legifjabbjait. Az utódok öt hónapos korukig anyatejen élnek, de már most el-el csennek egy-egy lédúsabb gyümölcsdarabot a felnőttektől.

A szakember megjegyezte, mivel a gyűrűsfarkú makik szaporodási időszaka még tart és a csoportban még van termékeny nőstény, a gondozók további szaporulatra számítanak a jelenleg negyven állatot számláló, több kifutóban élő csapatban.

A Madagaszkár című animációs filmből is ismert katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról – innen a magyar nevük is – , amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat, mert kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában