jön a szemét

2021.05.26. 14:00

Négy napon át küzdöttek a Szamoson

Közel 300 köbméter hulladékot emeltek a partra Olcsvánál.

JG

Fotó: Bodnárné Varga Éva

Az elmúlt héten újabb kéretlen vendégek érkeztek Magyarországra a Szamoson.

A csapadékos időjárás miatt kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársainak megfigyelései, valamint a kiépített kamerarendszer felvételei azt mutatták, hogy az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről szervetlen hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot, többek között faágakat sodort magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már május 19-én, szerdán délután elrendelte a legmagasabb kárelhárítási készültséget a folyó olcsvai kármentesítőjénél.

Megállás nélkül

Csütörtökön percenként 100-120 műanyag palack érkezett a folyón. A szakemberek folyamatosan dolgoztak a Szamos megtisztításán.

Fotó: Bodnárné Varga Éva

– Négy napig megállás nélkül ment a munka – mondta el lapunk érdeklődésére Molnár Gábor folyamos szakaszmérnök. – Tizenkét órás váltásokban tereltük a partra és emeltük ki az érkező szerves és szervetlen hulladékot. Vasárnap jelenthettük ki, több hulladék már nem érkezik és befejezhetjük a munkát. Közel 300 köbméternyi szennyeződéstől szabadítottuk meg a folyót. Ebből 83 köbméter volt a szervetlen, ennek nagy részét a PET kupásokkal együtt átválogattuk, és mehetett újrahasznosításra. A fennmaradó mennyiséget hulladéklerakókba szállítottuk.

A szerves hulladék is felhasználható.

– Komposztáláshoz és talajjavításhoz kiváló alapanyag érkezett a folyón, így ezt akár hasznosnak is tarthatjuk, viszont igencsak költséges a mód, ahogy kitermeljük.

Fotó: Bodnárné Varga Éva

A szakaszmérnök még hozzátette, erre a négy napra minden egyéb munkát le kellett állítani Olcsvánál, csak erre a feladatra koncentráltak. Molnár Gábor még azt is elmondta, hasonló helyzetben a riasztástól számított 4-5 órán belül képesek megoldani a részleges mederelzárást Olcsvánál, Vásárosnaménynál, Tivadarnál és Aranyosapátinál.

Helyi látványosság

Az olcsvai önkormányzatot és a lakosságot közvetlenül nem érintette a mostani szennyezéshullám.

– Az eltelt évek alatt egyre inkább hozzászoktunk ahhoz, hogy kisebb-nagyobb áradások idején egy idő után megjelenik a falunál is a romániai vízgyűjtő területekről a folyóba kerülő hulladék – tudtuk meg Borbás Judittól, Olcsva polgármesterétől. – A helyiek és a környékbeli településen élők ezt egyfajta látványosságként élik meg. Egy cseppet sem nyugtalankodunk, hiszen a szakemberek mindig precízen dolgoznak és mentesítik a Szamost a hulladékoktól. Az önkormányzattól a korábbiakhoz hasonlóan most sem kértek segítséget, és a lakosságot sem vonták be a munkákba. Annak nagyon örülünk, hogy Olcsvánál közel a segítség, és a vízügyi dolgozók már itt meg tudják állítani a szennyezéshullámot a folyón. JG

Borítókép: A Szamost 300 köbméternyi szeméttől szabadították meg Olcsvánál | Fotó: Bodnárné Varga Éva

T

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában