Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.11. 07:05

Nem csak a képernyőn látják egymást a diákok

Bár egyes tanulóknak előnyökkel is járt a digitális tanrend, a legtöbben nagyon várták, hogy újra találkozhassanak.

Fotó: Pusztai Sándor

Hosszú idő után hétfő reggel először léphették át újra az iskolák kapuit a felső tagozatos és a középiskolás diákok, ez utóbbiak a koronavírus-járvány miatt november óta országszerte csak digitális formában tanulhattak. Az operatív törzs egy hónappal ezelőtt döntött arról, hogy május 10-étől visszaáll a jelenléti oktatás. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára korábban kiemelte: a tanév hátralévő öt hetében az iskolák rugalmasabban kezelik a hiányzásokat. Azok a tanulók, akik ebben a tanévben több mint kétszázötven órát mulasztottak, illetve a jegyeik alapján nem értékelhető a munkájuk, osztályozóvizsgával is lezárhatják a tanévet.

Az első nap tapasztalatairól egy nyíregyházi gimnáziumot, illetve a szabolcsi megyeszékhelyen tanuló középiskolás diákokat kérdeztünk.

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban is visszatértek hétfő reggel a jelenléti oktatáshoz. Huszárné Kádár Ibolya intézményvezető kérdésünkre elmondta: az érettségi vizsgákkal elfoglalt végzősöket nem számítva 12-13 százalékos hiányzással kezdték a hetet, az otthon maradt diákok szüleinek túlnyomó része a szükséges kérelemben előre jelezte, hogy a járványhelyzet miatt inkább még otthon tartanák gyermekeiket. A szülők péntekig juttathatták el a kérvényeket az iskolának, illetve még a hétfőn beérkezett nyomtatványokat is pozitívan bírálták el – azonban ha a pandémia jelentős mértékben enyhül, ezek a kérelmek visszavonhatóak.

Örülnek a gyerekek

– Ugyanolyan szigorú higiénés szabályok mellett kezdtük el a tanítást, mint ahogyan novemberben abbahagytuk: a bejáratnál kötelező a lázmérés, a teljes létszámú osztályokban és a közösségi terekben a maszkviselés, valamint figyelünk a folyamatos fertőtlenítésre és szellőztetésre is – emelte ki Huszárné Kádár Ibolya.

– A gyerekek láthatóan nagyon örültek egymásnak, bár a digitális oktatás során is tartották egymással a kapcsolatot, a személyes találkozásokat semmi nem pótolhatja. A tanév hátralévő részében tervezünk egynapos kirándulásokat, illetve újraindultak a kézilabdaedzések is.

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy a hibrid oktatás teljesen megszűnt: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknak tanulóknak, akik továbbra is otthonról készülnek, a tantestület – a jogszabályoknak megfelelően eljárva – egyéni elbírálás nyomán adja meg az évi végi osztályzatokat. Huszárné Kádár Ibolya hozzátette: mostanra az intézmény pedagógusainak döntő többsége megkapta a koronavírus elleni védőoltást, és a beszélgetésekből kiderült, hogy a 16 év feletti diákoknál magas az oltási hajlandóság.

Furcsa visszatérés

A késő tavaszi napsütésben a tanítás után beszélgető, iskolatáskás fiatalokkal találkozhatott bárki, aki hétfő délután Nyíregyházán, a Kossuth téren sétált. Az egyébként mindennaposnak számító jelenet most nagyobb jelentőséggel bírt, mint eddig bármikor: hiszen voltak olyan diákok, akik több mint fél év után látták egymást újra. Luca, Dorina és Bence is kihasználták az alkalmat, hogy az okostelefonos alkalmazások helyett végre személyesen is tudnak beszélgetni egy kicsit.

– Nagyon furcsa volt hétfő reggel visszamenni az iskolába, hiszen november óta egymást és a tanárokat is csak online, a számítógép ­képernyőjén láttuk – mondta el lapunknak Juhász-Berenczi Luca. – Persze folyamatosan tartottuk a kapcsolatot egymással, de ez azért mégsem olyan, mintha mindennap találkoztunk volna. Már csak néhány hét van hátra a tanévből, jó lenne ezalatt egy kicsit összerázódni közösségként, ám még az is kérdéses, hogy például lesz-e osztálykirándulásunk, hiszen mindenki tart a vírustól.

Dolgozatra készülnek

– Őszintén szólva nem volt könnyű ebben a tanévben már másodjára összepakolni és visszaköltözni a kollégiumba, de annak nagyon örültem, hogy végre újra láthattam az osztálytársaimat. Nem könnyű visszarázódni a régi kerékvágásba, de már vártam, hogy szocializálódhassak egy kicsit, miután hosszú hónapokig csak otthon voltam – mesélte Borbély Dorina. – Az első napon szerencsére még nem terheltek le minket az órákon, hogy legyen időnk visszaszokni, de csütörtökön már dolgozatot írunk, készülnünk kell az év végi zárásra.

Hiányzott a közösség

– Nekem is nagyon furcsa volt visszajönni az iskolába. Mindennap beszéltünk egymással a neten, de azért az mégsem volt az igazi. Mivel kilencedikesek vagyunk, alig volt időnk megismerni egymást. Mire összeszoktunk volna, otthon kellett maradni – tette hozzá Kozák Bence.

– Számomra vegyes érzésekkel indult a hétfő reggel – mondta el a tizenegyedikes Barna Bence, aki a tanítás után éppen a buszmegállóba igyekezett, amikor megállítottuk néhány kérdésre.– Mivel vidékről járok be, a digitális oktatás nekem sok előnnyel is járt: nem kellett minden reggel korán kelnem és buszoznom. A kapcsolatot különböző digitális platformokon, például Messengeren tartottuk egymással. Az iskolába a közösség miatt vágytam vissza a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában