Kelet-retró

2021.05.03. 17:30

Tolvajfogás felhúzott szoknyával: Charlie angyalai Újfehértón

Kocsmatúra autóbusszal Kispaládtól Szatmárcsekéig, Bambi-üzem Csengerben és Kisvárdán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. május 3., szerda

Bambi-üzem Csengerben és Kisvárdán

A hűsítő ital fogyasztásának nagymérvű növekedése mind nagyobb gondot okozott a kereskedelemnek, mivel a központi ellátásból nem tudták kielégíteni a falun jelentkező igényeket. Mivel a községek dolgozóinak ellátása a szövetkezetek feladata, így ezt a kérdést is nekik kellett megoldani. Jelenleg a fehérgyarmati szövetkezet üzemeltet Bambi-üzemet napi 1200 üveg különböző ízű Bambi készítésével.

Rövidesen megnyílik a csengeri és a kisvárdai Bambi-üzem is, s a megindulás után váltott műszakban elegendő mennyiséget tudnak termelni, ami kielégíti majd a jelentkező igényeket.

A tavaszi munkák időbeni elvégzéséhez mindenki a határban serénykedik.

1981. május 3., vasárnap

Kocsmatúra autóbusszal Kispaládtól Szatmárcsekéig

Tavaly szeptember 28-án a kispaládi kocsmában ivott külön társaságban B. P. kérsemjéni és F. E. helybeli buszvezető. A kocsmában azonban verekedés tört ki, emiatt idő előtt zárórát kellett elrendelni. B. és F. a kocsma előtt beszélgetett, s az volt a véleményük, hogy valahol folytatni kellene az ivást. Megállapodtak, hogy a B. kezelésében lévő autóbusszal nyitvatartó kocsmát keresnek a környéken.

Az egyébként nem erősen ittas F. vezette a buszt Tiszabecsre, itt azonban a presszó már bezárt. F.-ék folytatták a „buszkirándulást” Szatmárcsekére, azonban ide is későn érkeztek, mert a Pincecsárdában zárórát rendeltek el. Vettek négy üveg sört és cigarettát, azzal, hogy indulnak vissza. F. azonban olyan szerencsétlenül akart megfordulni az autóbusszal, hogy egy kerítésnek hajtott. Ezután B. vezette vissza a buszt Kispaládra.

B.-t az eset miatt fegyelmivel elbocsátották a munkahelyéről, F. ellen is fegyelmi indult, ezt azonban a bírósági eljárás befejezéséig felfüggesztették. A megyei bíróság B.-t 6500, F.-et pedig 4800 forint pénzbüntetésre ítélte, emellett előbbit másfél, utóbbit pedig egy évre eltiltotta a gépjárművezetéstől. Az ítélet jogerős.

1991. május 3., péntek

Tolvajfogás felhúzott szoknyával: Charlie angyalai Újfehértón

Bizonyára emlékeznek olvasóink a televízióban vetített Charlie angyalai című filmsorozatra, melyben bátor, ügyes, erős, csalafinta és nem utolsósorban igen csinos nők lepleztek le, s fogtak el bűnözőket. Újfehértón négy hozzájuk hasonló óvónővel találkozhatunk.

Történt, hogy április 30-án ebédidőben Újfehértón, a 4-es számú óvoda udvarán egy férfi ólálkodott. A nők a tuják mögül lesték őt. Az illető egyszer csak az egyik konyhai dolgozó kerékpárjával az utcára tekert.

Az egyik óvónő, mint a villám, a papucsait elhagyva, felhúzott szoknyával eredt a nyomába. Több száz méternyi, atlétákat megszégyenítő tempójú futás után elkapta a bicikli csomagtartóját, amitől a férfi felborult. De nem adta meg magát, hirtelen felugrott, s az asszony felé ütött, s rúgott. Szakadt a szoknya és a harisnya. Ekkor már az utca lakói is kimentek, de csak nézelődni. Csupán egy férfi segített. Néhány másodperc múlva egy másik óvónő is odaért, s megfogta a bűnöző karját, a kolléganője pedig a fickó kabátját, a harmadik pedig értesítette a rendőrséget.

Kiderült, a tolvaj az óvónők régi ismerőse, hiszen ez lett volna az ötödik kerékpár, amit az intézmény udvaráról elvisz. Az újfehértói rendőrőrs parancsnokától megtudtuk: a tettes egy foglalkozás nélküli, többszörösen büntetett újfehértói lakos. Legutóbb életveszélyt okozó testi sértésért négy évet töltött börtönben, ezúttal csak gumibottal sikerült engedelmességre bírni. Az óvónők még a rendőrautóba tessékelésénél is segédkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában