Turizmus

2021.05.10. 20:00

Vendégvárás és védettségi igazolvány: nagy a bizonytalanság a foglalásoknál

A lazításoknak köszönhetően kinyithattak a vendégfogadó helyek, de az élet nem fenékig tejfel.

MJ, LTL

A Kerekes család optimistán várja az idegenforgalmi szezont

Forrás: Szabó Éva Archívuma

– Őszintén szólva a jelenleg érvényben lévő rendelkezések miatt nem úgy alakul a nyitásunk, ahogyan azt elképzeltük – mondta el lapunknak a vásárosnaményi Hunor Hotel és Restaurant üzletvezetője, Kiss Péterné.

– Kezdeném azzal, hogy menüs étkeztetést is biztosítunk a vendégeknek, de hiába lehet az éttermünkben védettségi igazolvánnyal étkezni, oda vagy nem mernek jönni az emberek, vagy más egyéb általunk nem ismert tényező tartja vissza őket. Tegyük fel, hogy jön egy család, apának van igazolványa, anyának nincs, már borul is a program, de a teraszon se maradnak, ha esik az eső. Nem tagadom, olyan is gyakran előfordul, hogy nekünk szegezik a kérdést: Fel vagyunk mi erre hatalmazva? Hogyan kérhetjük el a személyit? Ilyenkor a kollégáim számára a legkínosabb a helyzet, hiszen minden alkalommal el kell magyarázniuk, hogy nekünk kötelező elkérnünk az igazolványokat, különben be is zárhatják az intézményt. Már esküvőnk is lenne május 15-én, az első az idén, de sajnos úgy néz ki, le kell, hogy mondjon róla a házasulandó pár. Van, akit nem oltottak be eddig, mások tőlük tartva nem akarnak eleget tenni a meghívásnak.

A bevételek nagyon visszaestek

– Azt reméljük, talán már júliusban jobb lesz a helyzet, magasabb lesz az átoltottak aránya, és bátrabban mozdulnak a vendégek. Egyelőre azok jönnek, akik kiküldetésben járnak, céges vezetők és céges számlát tudnak adni. Összesen 41 kiadó szobánk van két épületszárnyban, a B épületszárnyunkat teljesen lezártuk, mert fölösleges, hogy nyitva legyen. Csakhogy abban lenne a wellness is. Tegyük fel, hogy jön egy céges vendég, ő megszállhat az épületben, az étteremben is megebédelhet, viszont wellnessbe már nem mehet védettségi kártya nélkül. Egyébként a 41 szobánkból mindössze 20 kiadó, hogy a többit fertőtleníteni tudjuk. Vásároltunk egy ózongenerátort, amivel kétnaponta fertőtlenítünk, így még ez is tovább csökkenti a lehetőségeinket. A bevételek – ahhoz képest, amilyenek korábban voltak – nagymértékben visszaestek. A kollégáink viszont így is kitartóak, és mi sem akartunk szélnek ereszteni senkit. Három olyan munkatársunk van mindössze a 20 fős össz­létszámból, aki elköszönt tőlünk, nekik kisbabájuk született, jobbnak találták, ha otthon maradnak, amíg helyreáll az élet. Utána viszont szívesen visszajönnének.

Mint megtudtuk, a hotelt is üzemeltető Harmónia Trade Kft. felújított gazdasági épületében kap majd helyet – Keszthely mellett a másik vidéki helyszínként – az Egy a természettel elnevezésű vadászati kiállítás, amire már mindannyian nagyon készülnek. A szeptemberi esemény nyilván javíthat a cég büdzséjén, amit most jól jellemez, hogy a 15 lekötött esküvőjéből nyolcat visszamondtak.

– Ameddig lehet, igyekszünk kitartani, de kétség nem férhet hozzá, hogy a turizmus igazi beindulására júliusig biztosan várni kell, és ez a legoptimistább forgatókönyv. Persze gőzerővel hirdetünk, reklámozunk, bátorítjuk a vendégeket – nyilatkozta Kiss Péterné.

Visszakapnák a régi életüket

A 8. Év szállása versenyen a szakmai kategóriában, a nonhotelek összevetésében tavaly a nyíregyházi Csa-Li Apartmanház végzett az előkelő harmadik helyen.

– A járvány első hulláma idején a szokatlan helyzeten kívül nem volt különösebb gond. A nyári időszakban a foglalás hullámzó volt: különösen a külföldi vendégek maradtak el, helyettük egyre több belföldi vendég érkezett – fejtegette Kerekes Csaba, a nyíregyházi apartman tulajdonosa. – A második hullámban, ősszel nem foglaltak. Igaz, hogy üzleti, oktatási vagy sporttevékenységi céllal lehetett volna vendéget fogadni, de nem voltak ilyen céllal érkező vendégek. Ez elég rosszul érintett. Az elmaradt bevételek miatt egyáltalán nem volt lehetőség a fejlesztésekre. A harmadik hullámban sem változott a helyzet. Most abban bízok, hogy a nyári szezon kezdetével egyre több kikapcsolódásra vágyó vendég érkezik. Sokan még mindig bizonytalannak érzik az utazás lehetőségét, ezért még kevesen foglaltak. Az emberek bizonytalanok az új rendeletek miatt, mivel nagyon sok szolgáltatás igénybevételét az oltási igazolvány meglétéhez kötik. Optimista vagyok, jó szezonra számítok, de ezt majd a vendégek döntik el. Az idén a belföldi turizmus megerősödhet.

– Nagy hangsúlyt fektettünk korábban is a tisztaságra, a higiéniára, ebben a helyzetben ez még inkább kiemelt szerepet fog kapni, illetve a vendégek távozását követően fertőtlenítünk minden használati tárgyat. Az apartmanjaink különállóak, így a családok nem érintkeznek majd egymással. Közös helyiségek csak a szabadban lesznek. Kötelező betartani, hogy az érkező vendégek oltási igazolvánnyal rendelkezzenek. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ebből a helyzetből mielőbb kilábaljunk, és visszakapjuk régi életünket, szabadságunkat.

MJ, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában