Magyar Közút

2021.05.20. 08:27

Videó: Letarolt hidak, elsodort táblák, hatalmas balesetek várnának ránk az utakon az ő munkájuk nélkül

Egy 40 tonnás tehergépjármű olyan mértékben károsítja az útburkolatot, mint 300.000 személyautó, nem véletlen tehát, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyedülálló úthálózatvédelmi rendszert működtet a hazai közutak védelméért. A rendszer motorja pedig az a 300 mérőállomásokon dolgozó közutas, akik azért felelnek, hogy a hazai úthálózaton ne közlekedhessenek engedély és kontroll nélkül forgalomra veszélyes túlsúlyos, túlméretes járművek. A kezelői ellenőrök jelentőségét jól mutatja az is, hogy március elsejétől az útellenőrök mellett ők is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, aki bántalmazza őket, akár börtönnel is büntethető.

Forrás: Magyar Közút

Az országban 36 mérőállomáson és két mobil egységen dolgoznak a Magyar Közút kezelői ellenőrei, akik hatósági jogkörben eljárva a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő járművet visszatarthatják a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig. Egy tehergépjármű megengedett legnagyobb tengelyterhelése 11,5 tonna lehet, ezen felül csak engedéllyel, indokolt esetben közlekedhetnek járművek a magyar utakon. Az ellenőrök éves szinten összesen 4 millió tehergépjármű ellenőrzését végzik el és bizony begurulhatnak a mérőállomásra különlegesebb darabok is, mint például tankok, katonai járművek vagy helikoptert szállító tehergépjárművek.

A múlt évben összesen 119.000 engedélyt adott ki a Magyar Közút országosan, beleértve az automata online engedélyezési felületet is, ebből a mérőállomásokon 45.700 darabot állítottak ki a kezelői ellenőrök, melynek 90%-a külföldi jármű. 34.000 olyan járművet ellenőriztek már a mérőállomásokon, melyek engedély nélkül vagy engedélytől eltérően közlekedtek. Egy kis eltérés is nagy veszélyeket hordozhat magában, ugyanis a túlsúlyos, túlméretes járművek letarolhatnak hidakat, táblákat és egy megengedettnél nehezebb járműnek a féktávja is sokkal nagyobb, ami hatalmas baleseteket okozhatna, ha nem lenne kontrollálva.

Március elsejétől a Büntető Törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelői ellenőrei is. Azaz aki munkájuk során bántalmazza, erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza vagy intézkedésre kényszeríti őket, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

- Magyar Közút Nonprofit Zrt. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában