Kállósemjén

2021.05.25. 16:08

XXV. Falunap Kállósemjénben…

Kállósemjénben nagy hagyománya van a Falunapnak, mely 2021-ben 25. alkalommal kerül megrendezésre – kétnapos időkeretben.

A Falunap Kállósemjénben mindig is „kétnapos” volt, aminek második napján az új kenyérről, a magyar állapalapításról emlékezünk meg. Szent István magyar királyunk államalapításával a magyar nép keresztény hitben élhet országunkban. Ezért Falunapkor az ünnepi szentmisét a történelmi egyházaink közül minden évben más felekezet celebrál a Kállay – kúria kápolnája előtti parkban, ökumenikus istentisztelet keretében.

A helyi gazdák minden évben búzát ajánlanak fel az új kenyér megsütéséhez, melyet a magyarok egyik legfontosabb jelképével a magyar zászló színeivel kötünk át. A Kállósemjéniek jól tudják, hogy erre az alkalomra minden évben több Kállay leszármazott is ellátogat, hogy ők is együtt ünnepelhessenek velünk. Az idén az esemény keretein belül megszervezzük a hazahívó nevű rendezvényünket is, ahova a Kállósemjénből elszármazottakat és a helyi lakosokat is várjuk.

Ezáltal remek lehetőség adódik arra, hogy olyan rég nem látott személyekkel találkozzunk, akik egykor kállósemjénben éltek. Folyamatosan emelkedik azok száma, akik „hazajönnek”. A Falunap, mint minden évben, idén is a hagyományok megtartására is épül. A nyugdíjasok ilyenkor mindig készítenek valamilyen finomságot, amit mint az igazi nagymamák jó szívvel kínálnak mindazok számára, akik jelen vannak a jelentős eseményen. Általában ez valamilyen hagyományos recept alapján elkészített sütemény.

A szabadidő hasznos eltöltése, a szabadtéri játékok sora, és a színpadi programelemek mind – mind egyben erősítik bennünk az összetartozást. Az idén is megcélozzuk a családokat, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a településünk számára, az egyik legfontosabb megtartó erőt ők adják. A gyermekek öröme a szülők öröme is. A szülők öröme, pedig a nagyszülőké.

Ezért fontos Kállósemjén Nagyközség Önkormányzatának, hogy jó és tartalmas programokkal valósuljon meg a Falunap. Minél szélesebb korosztálynak tudjunk hasznos időtöltést biztosítani a rendezvényünk kereteiben. Kiemelt programelemként tervezzük a Kállósemjéni életképek című könyv bemutatóját, mely egy Kállósemjénről szóló olyan könyv, ami hiteles képet próbál mutatni az itt élők szokásairól az utóbbi 100 évünkről.

A Falunapon az idén sem maradnak el a szórakozást biztosító vendégművészek. Többek között hallhatjuk, láthatjuk majd a Kozmix-ot és Kállay Saunders Andrást is a gyönyörű Kállay –kúria parkjában.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában