Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.01. 20:00

A környezetünknek minden csepp számít

Az országban már 1400 sütőolajgyűjtőt helyeztek ki.

MI

Nagyobb igény esetén automata tárolót kérhetnek az ügyfelek | Fotók: Biotrans

Kevesen gondolnák, de a használt sütőolaj egyetlen literje akár egymillió liter vizet is fogyasztásra alkalmatlanná tehet – ennek elkerülésére indult el a CseppetSem Program, melynek keretében a lakosság környezetkímélő módon szabadulhat meg a használt olajtól.

A kezdeményezésről Cserháti Lászlóval, a CseppetSem Program vezetőjével beszélgettünk. A szakember korábban egy budapesti önkormányzatnál dolgozott, ahol a környezetvédelemért felelt. Ott még 2013-ban bevezették a használt sütőolaj gyűjtésére szolgáló rendszert, de akkor nem volt nagy az érdeklődés.

Teljesen újrahasznosítható

– Ma már egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatosság, ezért 2020 októberében elindítottuk a CseppetSem Programot. Önkormányzatokat kerestünk meg, a csatlakozóknak eljuttattuk a gyűjtőedényeket, melyeket jellemzően intézményeknél helyeztünk el. Több településen jól működik mindez közterületen is, de nem árt, ha nem maradnak őrizetlenül az edények.

Nagyobb igény esetén automata tárolót kérhetnek az ügyfelek | Fotók: Biotrans

– A programhoz már több mint 800 település csatlakozott, mintegy 1400 gyűjtőt helyeztünk már ki, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nagy az érdeklődés – ismertette az eddigi eredményeket Cserháti László, hozzátéve, a kezdeményezést be kell csatolni az országos szemétkörforgásba is.

– Több cég is van a piacon, de a Biotrans Kft. teljesen hazai tulajdonú, és csak nekünk van társadalmi felelősségvállalási programunk, mellyel támogatjuk a helyi közösségeket, ezzel is elősegítve a gyűjtést. A használt sütőolaj megfelelő újrahasznosítása nagyon fontos, hiszen korábban általában a csatornába öntötték az emberek, ami a csövek falára tapadva dugulást okoz a rendszerben.

– A szennyvíztisztítóba bekerülve jelentős pluszteherrel és költséggel jár, a zsírdugók megszüntetése ugyanis nagyon sokba kerül. A falvakban sem rózsás a helyzet, mivel többnyire a trágyadombra öntik, vagy belekeverik az állatok takarmányába az olajat.

A talajba jutva az olaj szennyezi a talajflórát, a takarmányba kerülve pedig rákkeltő anyagokkal szennyeződhet az állatok, később pedig az emberek tápláléka

– hívta fel a figyelmet a szakember, majd hangsúlyozta: a használt sütőolaj száz százalékban újrahasznosítható, ugyanis a biodízel alapanyagát állítják elő belőle.

Országos hálózat

– A vízművek is felkerestek már minket, s közös munkával készítünk majd egy anyagot, amiben a szakértők foglalják össze a használt sütőolaj káros hatásait, ezzel is ösztönözve a lakosságot a gyűjtésre. A gyűjtőrendszerben műanyag palackban vagy befőttesüvegben is leadhatják az olajat az emberek, erre azért van szükség, hogy a leadás cseppmentes legyen, és a gyűjtéssel ne szennyezzük a környezetet.

Gyűjtőpontok a megyében

Az alábbi településeken adhatják le a használt sütőolajat: Gyüre, Kisar, Tornyospálca, Nyírtelek, Tiszalök, Máriapócs, Vaja, Ibrány, Dombrád, Napkor, Komoró, Csegöld, Levelek, Csaroda, Tákos, Szakoly, Nagyszekeres, Záhony, Nyírtass, Újdombrád, Tiszadada, Gemzse, Gulács, Tiszaszentmárton, Laskod, Nyírtura, Méhtelek, Kocsord

– Az olaj mellett sütőzsírt, kókusz- és pálmaolajat is le lehet adni, ami eltérő technológiát igényel, mint a hagyományos gyűjtők. A zsír, illetve a kókusz- és pál­maolaj szobahőmérsékleten szilárd, ezért palackban nehezen kezelhető, emiatt fogadjuk el a befőttesüveget is.

– A 240 literes gyűjtőket védett helyeken telepítjük, de Pest megyében 800 literes tárolónk is van, ami műholdas kapcsolaton keresztül jelzi a telítettséget a központnak. Az országos hálózat garantálja a szolgáltatás biztonságát, több mint 20 szállítójárművünk van, s a nagyobb forgalmú helyeken automata járat gyűjti be a sütőolajat – tette hozzá Cserháti László.

Magyarországon fejenként 13,7 kilogramm használt sütőolaj és sütőzsiradék keletkezik évente, aminek mintegy 70 százaléka a háztartásokból kerül ki. A tekintélyes mennyiségből eddig csupán 0,2 kilogrammot gyűjtöttek be a lakosságtól fejenként – a tervek szerint ezen változtat majd a program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában