Nyíregyháza

2021.06.28. 07:00

Az elődök tisztes nyomdokain

A fiatal iparosok csatakozásától remélhet újabb és újabb távlatokat a mai ipartestületi tagság.

Fotó: GB

A napokban tartotta idei első hivatalos összejövetelét a Nyíregyházi Szolgáltató Ipartestület. A megyeszékhely szervezett iparosainak közgyűlésen a tagság elfogadta Gyekis Árpád elnök által előterjesztett beszámolót az egyesület múlt évi munkájáról, az ipartestület 2020. évi gazdálkodásának mérlegéről. A Tirpák Csárdában ülésező iparosok jóváhagyták a szervezet 2021. évi költségvetését, továbbá Laisz Ferenc felügyelő bizottsági elnök beszámolóját a grémium megnyugtató megállapításairól a gazdálkodás tisztaságával kapcsolatban.

Ellenszél a múlté

Miként az a közgyűlésen is elhangzott, a tagság zöme félti az iparos apák, nagyapák által több mint egy évszázada létrehozott, a szovjet érában a rendszerváltozásig kemény politikai ellenszéllel küzdve fennmaradni próbált ipartestület jövőjét.

Iparosok a közgyűlésen
Fotó: Galambos Béla

Mégpedig azért, mert a mai szervezett iparosság átlagéletkora emelkedik, a fiatal mester jelöltek csatlakozási gényének hiányában. Emiatt, miként az ország területén működő bármelyik testvérszervezet esetében, itt a Nyíregyházi Szolgáltató Ipartestületnél is tárt karokkal fogadnák az egyesületbe jelentkezőket, hangsúlyozta az aggódó felvetéseket összegezve Gyekis Árpád ipartestületi elnök.

Elismert munkásság

Ezt követően az Ipartestületek Országos Szövetsége által a nyíregyházi elnökség javaslatára adományozott kitüntetéseket vehették át az arra érdemesek.

A Magyar Kézművesség Díj arany fokozatát öt iparos mester kapta meg: Módy Elekné női fodrász, Kukoly Sándor gépjármű villamosság szereló, Krajcsovics Zoltán gáz- és központi fűtés szerelő, Palicz János karosszéria lakatos és fényező, Vígh János autófényező, Tálas Miklós szobafestő-mázoló.

A Magyar Kézművességért Díj ezüst fokozatát kapták: Nagy Tibor karosszéri lakatos, Pataki Sándor műanyag- és autóklíma javító, Orosz István mechanikai műszerész, Tógyer Miklós ipari mérőeszköz javító, Szakács Mihály autószerelő és Tomasószky András szobafestő-mázoló mesterek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában