Szabolcs

2021.06.30. 14:33

Máriának ajánlották fel a szabolcsi templomot

A templom a megye legrégebbi vallási központjai közé tartozik.

KM

Szabolcs község református temploma

Fotó: Dodó Ferenc

A szabolcsi földvár hatalmas sáncától keletre szerényen húzódik meg a középkori eredetű, zsindelytetős református templom.

Román és gótikus stílusjegyek

A templom a megye legrégebbi vallási központjai közé tartozik, valószínűleg Szent István alapította. A korai származásra utal a templom alaprajzi elrendezése, ami rokonságot mutat a kalocsai székesegyházzal, a pécsváradi apátsággal, valamint a zirci királyi udvarház templomával. A templom román stílusjegyeket visel magán. A román kori épületet az 1357-ből való első írásos említése Máriának szentelt monostornak tartja.

A templom középkori falképeket rejt, amelyek a XV. századból származnak. A középkori átalakítások eredményeként gótikus stílusjegyek kerültek az épületre. 1841-ben földrengés érte, a templom életveszélyessé vált, 1847-ben átalakították az épületet. A harangtorony a XIX. századból való. A templom műemléki helyreállításán 1975–1978 között dolgoztak a szakemberek, 2011-ben újabb rekonstrukciós munkálatokat végeztek a középkori részletek hangsúlyozása érdekében. Szabolcs református temploma a Középkori templomok útjának kapuja, a megye egyik legszebb öröksége – olvasható a megyei értéktár internetes oldalán.

Az országos zsinat határozatai

A déli oldalon, a templom bejáratához vezető út mellett áll Szent László király mellszobra, amely a győri székesegyházban őrzött fejereklyetartó (herma) mintájára készült. 1992-ben, a Szabolcsban tartott zsinat 900. évfordulóján állították, ugyanis 1092-ben Szent László királyunk országos zsinatot tartott itt. Az egyházi zsinaton hozott határozat a magyar jogtörténet kiemelkedő alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában