Kelet-retró

2021.07.03. 08:30

Gőzmozdony a nyíregyházi körúton

Káros lett a szabolcsi varjú, épül a penyigei felhőkarcoló. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1971. július 3., szombat

Megszűnt az előfizetéses tej Nyíregyházán

Megszűnt az előfizetéses tej. Persze nem a tej szűnt meg, hanem az előfizetés. Azaz utófizetés. Ugyanis több mint két évig az Északi körút lakóinak nagy része egy jól bevált módszerrel vásárolta a tejet. Korán reggel jött a tejeskocsi, az egyik ház előtt lerakta az előre megrendelt üvegeket. A megbízott, egy házmester néni átvette, és több gondja nem volt vele.

A vevő vitte az üres üveget, kicserélte, s máris vitte haza a tejet, önkiszolgáló módszerrel, sorban állás nélkül, amikor ráért. A hónap elején egy tételben kifizette az egész hónapban vásárolt tej árát. Csak egy szabály volt – a becsületesség, és az, hogy naponta vagy kétnaponta a könnyebb számolás kedvéért ugyanazt a mennyiséget vihette csak el.

Nincsenek adatok arról, hogy valaki becsapta-e a tejipari vállalatot, hiszen sokáig simán ment minden. A piac is fellendült, csak a szomszédba kellett átmenni, azok is vásároltak, akik a távolabbi boltba nem mentek volna el minden reggel. Így folytatódott akkor is, amikor áttértek a tasakos rendszerre. Sőt, amikor egy kenyér-tej pavilont építettek, ahol minden reggel tízen-húszan állnak sorba, az előfizetésesek előnyben voltak, az önkiszolgálás megmaradt. Július 1-én aztán közölték a pavilonban, hogy megszűnt az előfizetés. A lakók nem értik, miért...

Káros lett a szabolcsi varjú, megszüntették a védettségét

A vetési varjúról azt írja az állathatározó, hogy a legnagyobb testű énekesmadarunk. Szárnynagysága 380 milliméternél rövidebb, nagysága 287 és 320 milliméter között váltakozik. Színe fekete, csőre hegyes, vékony. A továbbiakban ezt tudhatjuk meg róla: mezőgazdasági területeken, facsoportokban vagy magános fákon telepesen fészkel. Inkább hasznos – áll a szöveg végén. Az Új Magyar Lexikon már a táplálkozására is kitér: bogár, pajor, búza, csírázó kukorica a fő eledele, de mint ritkaságot említi, hogy madártojást és nyúlfiókát is pusztít.

Szabolcs-Szatmárban ebben az esztendőben megfigyelték, hogy a vetési varjú szokásai alaposan megváltoztak. Vadászok, madártani szakemberek azt állapították meg, hogy a vetési varjú a magvak és bogarak fogyasztásáról szinte teljes egészében áttér a ragadozó életmódra. Előszeretettel fosztogatja a fészkeket, a tojásokon kívül elrabolja a madárfiókákat, pusztítja a kisnyulakat.

A megfigyelők két okát adják annak, hogy a szabolcsi vetési varjú egyenesen károssá vált. Az egyik: az elmúlt évi árvíz következtében a földeken rendkívüli mértékben csökkent a rovarállomány. A korábbiakhoz hasonlítva még a hasznos talajlazítókból is nagyon kevés található. A másik: a varjak a fokozott vegyvédelem miatt ráébredtek arra, hogy a magvak fogyasztása veszélyes.

A varjak életmódjának, táplálkozásának változása olyan veszélyes méreteket öltött, hogy Szabolcsban a védettségét megszüntették. Lövését egész évben engedélyezik. Fészkeik, költőhelyeik pusztítását egyelőre bejelentési kötelezettség előzi meg.

1981. július 3., péntek

Gőzmozdony a nyíregyházi körúton

Szerdán a késő délutáni órákban sok száz csodálkozó szempár kíséretével utazott a sóstói kisállomásra az az 1930-ban készült gőzmozdony, melyet a MÁV nyíregyházi vontatási főnökségének dolgozói társadalmi munkával állítottak vissza eredeti állapotába. A másfél millió kilométert megtett mozdony utolsó útját rendhagyó módon nem a sínen, hanem a közúton tette meg. Képünk a nyíregyházi Kun Béla és a Kossuth utca kereszteződésében készült.

1991. július 3., szerda

Épül a 233 méter magas penyigei torony

Mint azt Szatmár keleti részén, Szatmárcsekétől Csengerújfaluig nap mint nap tapasztalhatják, a magyar tv adásainak vétele nem megfelelő. Ezért, és mert a tokaji 4-es csatorna adása megszűnik, épül Penyige határában egy új tv-adó állomás. A 233 méter magas torony építésén a Közúti Gépellátó Vállalat dolgozik.

A több mint 1700 tonnás vasszerkezet szolgál majd 1992-től vagy '93-tól (a pénzügyi helyzettől függően) a TV 1-es műsor, valamint három másik jó minőségű sugárzására. A második ütemben épülnek majd meg a 2-es csatorna berendezései.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában