sóstózoo

2021.08.30. 10:30

Luxus az állatparkban – saját szakácsok főznek a lakókra

A Nyíregyházi Állatparkban közel ötszáz állatfaj ötezer példánya él. Egy átlagember bele sem gondol, hogy ennyi jószág hány tonnányi élelmet, húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, szénát és szemes takarmányt fogyaszt el egy nap alatt.

Forrás: bors.hu

Európa egyik legnagyobb állatkertjében, a Nyíregyházi Állatparkban az állatorvosokkal együtt állítják össze a gondozók a napi menüt, mint egy étteremben: a konyhai stáb aprít, szeletel, sütnek, főznek a lakóknak, akik rengetegen vannak, közel 500 állatfaj ötezer példányának kell teljes ellátást biztosítani.

Egy elefánt napi takarmánya 150kg széna, zöldség, gyümölcs, táp
Fotó: bors.hu

A napi takarmányfogyasztás a parkban: 1 mázsa hús, 4-5 mázsa zöldség és gyümölcs, 5-6 mázsa szemestakarmány és táp, 3-4 mázsa széna. Mindezt beszerezni, aztán előkészíteni, elkészíteni elképesztő logisztikát igényel, amiért egy egész stáb a felelős. A szabolcsi intézmény központi konyhája úgy működik, mint egy étterem, ahol minden nap négy konyhás egész nap szortíroz, aprít, szeletel, sőt főz is. Majd a vödrökbe, tálakra, tálcákra tett élelmet két takarmány kihordó osztja szét a megfelelő helyekre, ahol aztán a gondozók helyezik el az állatok kifutóján.

Joghurt, tengeri hal, tápszer

Hogy minden gördülékenyen, zökkenőmentesen menjen, azért Lukácsné Benke Julianna felelős.

Gyermekkori álmom volt, hogy állatkertben dolgozzam, gondoltam, majd én sorba ültetem a majmokat

– kezdte nevetve Julcsi, az állatpark üzemeltetési osztályvezetője.

– De nem bánom, hogy így alakult, nagyon érdekes a munkám. Egy átlagember tényleg nem gondolkozik azon, hogy azok az állatok, amikben nálunk gyönyörködik, hogyan és mit étkeznek. Közel ötezer egyed jólétéről gondoskodunk nap mint nap. Minden állatnak saját takarmánylapja van, amin pontosan rajta van, mit miből és mennyit kell kapnia naponta. Ezt az állatorvosokkal közreműködve állítjuk össze. Állatfajonként változik, mit esznek, a joghurttól a tengeri halig, a zöldségektől a marhahúsig, és a speciális tápszerig nagyon változatos a beszerzési lista. Ezek egy részét cégektől vesszük, van, amit hipermarketektől kapunk ingyen, és vannak adományozók is – magyarázta a Borsnak.

Finnyás oroszlánfókák és ragadozók

A Nyíregyházi Állatpark munkatársa hosszan tudná mesélni, milyen speciális igények merültek fel az elmúlt években. Azt mondja, van igazi gourmet a lakók között. Az oroszlánfókák például jó minőségű tengeri halat hajlandóak csak enni, amit hetente hoznak nekik Csehországból. És vannak állatok, amik betegség, elhízás, vagy idős koruk miatt speciális étrendre szorulnak.

A kiporciózott élelmet a gondozók teszik az állatok kifutójára, itt Lukács Gábor
Fotó: bors.hu

– Ilyenek például a korosabb ázsiai elefántok. Az országban egyedülálló módon itt afrikai és ázsiai elefántok is élnek – folytatta.

– Egy elefánt napi takarmánya 150kg széna, zöldség, gyümölcs, táp. De van egy nagyon-nagyon öreg pónilovunk, ő a kimondottan az ő számára készített takarmányt kapja. Etetünk rovarokat is, ott is vannak speciális esetek. És akkor még nem beszéltem arról, hogy a ragadozók milyen finnyásak. Van olyan, hogy az egyik nap még szereti a csirkét, másik nap már nem. Na, ilyenkor meg kell oldani, hogy akkor kapjon kacsát, vagy marhahúst. Szóval nem unalmas ez a munka, sőt!

Borítókép: Julcsi (balra) mindennap átnézi a kollégákkal a napi menűket | Fotó: bors.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában