Vásárosnamény

2021.09.12. 11:30

A természet természete

Diorámák, előadások, fotók, festmények és grafikák lebbentik fel a fátylat a vadászat szépségéről és titkáról.

MML

Az átalakított kiállítás egy részlete | Fotó: Hunor Vadászati Kiállítás

A természetbarátok, a vadászok és a horgászok már számolják visszafelé a napokat, ugyanis a célegyenesbe fordult az „Egy a természettel” szlogennel meghirdetett Vadászati és Természeti Világkiállítás, ami Budapest mellett több vidéki helyszínen is várja az érdeklődőket szeptember 25. és október 14. között.

Megyénkben Vásárosnaményban lesznek kiállítások, szakmai programok, kulturális rendezvények.

A verébtől a barna medvéig

– Korábban mindig én voltam az, aki kiállt amellett, hogy a természettel és vadászattal kapcsolatos rendezvények ne Budapest-központúak legyenek, hanem Nyugat-Magyarország és Kelet-Magyarország egy-egy emblematikus helye is kiemelt figyelmet kapjon, hiszen a vidéki tájegységek jelentik hazánkban a természetet és a vadászatot, nem pedig a fővárosi kerületek.

– Sportnyelven szólva öngólt rúgtam, hiszen a világkiállításhoz kötődve Vásárosnamény is reflektorfénybe kerül, s ezzel sok-sok munkát és nagy felelősséget vállaltam magamra. Akik ismernek, jól tudják, hogy nem szeretem a középszerű dolgokat, magasra tettem magamnak a lécet, amit próbálok átugrani nap mint nap – mondta el érdeklődésünkre Kiss B. Zoltán, a vásárosnaményi helyszín házigazdája.

Az átalakított kiállítás egy részlete | Fotó: Hunor Vadászati Kiállítás

– A világkiállítás vidéki helyszíneként tartalmas és látványos programokat kínálunk majd a vendégeknek, az érdeklődőknek. A felkészülésnek fontos állomása, hogy a korábban 600 négyzetméteres vadászati kiállításunkat 1800 négyzetméterre bővítettük, s földrészenként mutatjuk be az állatokat, amikről a látogatók a QR-kód-olvasónak köszönhetően sok érdekes információkat tudhatnak meg. A tematikus kiállításon kiemelt szerepet kap a Kárpát-medence teljes élővilága, hiszen mi is itt élünk. Amikor a teljes élővilágot említem, arra gondolok, hogy a verébtől a barna medvéig minden állatot szeretnénk bemutatni.

Három tematikus hét

– A kiállítási épület egyik szárnyában Észak-Amerika, a másik szárnyában pedig Afrika állataival ismerkedhetnek meg a vendégek. A főbejáratnál két honfoglaló magyar sólyommal a karjukon fogadják a látogatókat, s két nagy akváriumban a Tisza békés és ragadozó halai adnak keresztmetszetet a folyó élővilágáról.

– Vásárosnaményban a megnyitóünnepség szeptember 26-án 16 órakor lesz. A református templomtól indul majd el a honfoglaló magyarságot felidéző menet a Hunor Hotelnél felállított nagy színpadhoz, ahol a köszöntők után három történelmi egyház püspöke celebrál ökumenikus szertartást – folytatta Kiss B. Zoltán.

– A világkiállítás ideje alatt három tematikus hetet szeretnénk tartani. Az első héten Partium, Erdély és Hajdú-Bihar megye, a következő héten a Felvidék és Borsod-Abaúj-Zemplén megye lesz a főszereplő, az utolsó héten pedig Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vadászai mutatkoznak be.

– Lesznek szakmai előadások, természetvédelmi és képzőművészeti kiállítások, valamint tervezünk programokat fotósoknak és filmeseknek is. A kulturális összeállításban fellép majd a Mandala Dalszínház, valamint még tartanak az egyeztetések a beregszászi színházzal is.

– Gondolunk a fiatalokra is, akik az utánpótlást jelentik a vadgazdálkodásban. Meghívunk a határon túlról ötven gyermeket, akiket itteni diákok fogadnak majd. A közös program során foglalkoznak íjászattal, megismerkednek a solymászattal, láthatnak kutyabemutatót, de múzeumlátogatást és filmvetítést is szervezünk nekik. Az utolsó napokban – október 8–10. között – ellátogatnak hozzánk a Világjáró Vadászok Klubjának tagjai, és akkor szeretnénk megrendezni a Hubertus-misét is a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének hagyományos trófeamustrájával és vadásznappal egybekötve – foglalta össze dióhéjban a szerteágazó programot Kiss B. Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában