Tiszavasvári

2021.09.09. 16:57

Tanulással küzdhető le a hátrány

Nem csak képességre, hanem képzettségre is szükség van a sikeres élethez – hangzott el a felnőttképzési tanévnyitón.

VNA

Fotó: DODO FERENC

– A felzárkóztatás és a képzés egy kiemelten fontos téma, amely nem csak beszélgetéseket, hanem cselekvést is kíván – mondta el Tiszavasváriban Szőke Zoltán, a település polgármestere az Országos Felnőttképzési Tanévnyitón csütörtökön.

Az eseményt harmadik alkalommal szervezte meg a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a tiszavasvári városházán. A megnyitó ünnepségen a Terne Cserhaja zenélt, és táncos műsort adtak a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola kis növendékei, valamint a Tiszavasvári Kabay János Általános Iskola tánccsoportjában tanuló gyerekek.

– Napjaink munkaalapú társadalmában lehetőség van felzárkózásra, és akiknek a legnehezebb a sorsa, azok is képzésekhez juthatnak, hogy később a munka világában el tudjanak helyezkedni. Ez egy helyes irány, amit támogatni kell – tette hozzá a polgármester.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek száma 2010 és 2020 között a felére csökkent.

– A támogatásra szoruló családok több mint 70 százaléka hátrányos helyzetű, ahol a szülők iskolázottsága alacsony – emelte ki beszédében Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár.

– Ha a szülők úgy döntenek, hogy változtatni szeretnének gyermekeik sorsán, akkor elsősorban arra van szükség, hogy tanuljanak, méghozzá olyan szakmát, amivel később el tudnak majd helyezkedni. Így amikor reggel a gyerekük hátára adják a hátizsákot, nem fogja többé benne magával cipelni a hátrányos helyzetét – mondta a helyettes államtitkár.

Az oktatás egy stratégia ágazat, a társadalmi felemelkedés legfontosabb tényezője.

– Aki a képessége mellé képzettséget is szerez, annak sikeres lesz az élete – erről már dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője beszélt.

Sorsok változnak meg

– A munka nem csak azért fontos, mert azzal pénzt keres az ember – fűzte hozzá Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

– Az, hogy dolgozunk, hozzátartozik az emberi méltóságunkhoz és önbecsülésünkhöz.

Amikor tanulunk, hogy tudásunkkal később sikeresen elhelyezkedhessünk valamely szakmában, közben felkeltjük a gyermekeinkben a vágyat, hogy saját életükben még többet érjenek el.

Arról, hogy a felnőttképzés hogyan változtatja meg az emberi sorsokat, Kóka Anikó, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság roma felzárkóztatási mentorhálózatának mentora mesélt.

Elmondta: felzárkóztatási programjukban legutóbb tizenhárman szerezték meg a nyolc általános iskolai végzettséget, köztük egy négy gyermekét egyedül nevelő édesanya, Ilona is. Gyermekkorában hat osztályt végzett, felnőttként pedig még azt is vállalta, hogy hajnalban dolgozzon, csakhogy napközben beülhessen az iskolapadba, most pedig stabil munkahelye van az elsődleges munkaerőpiacon.

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kiemelte: az elmúlt két évben tizennégyezren vehettek részt felnőttoktatásban, főleg gyakorlatorientált képzéseken, és bár a tanulási időszak lemondásokkal járt, a résztvevők tudták, hogy mindez szükséges az önálló, biztos élet megteremtéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában