helyi értéktár - vitka

2021.10.06. 07:39

Hangulatot varázsol a fasor

Az útépítés befejezésekor az útszakasz mindkét oldalára platánfákat ültettek.

KM

Sorozatunkban azokat az értékeket mutatjuk be, amelyeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a büszkeségeink közé. Ezek között ott találjuk a vitkai platánsort is. A fellelhető források szerint a Nagydobost és Vitkát összekötő utat az 1920-as évek közepére látták el szilárd burkolattal. A két települést összekötő út Vitka belterületén az akkori Aranykalász útban folytatódott. A falu lakosainak áldozatkész munkájával ezt az útszakaszt is kikövezték. Vásárosnamény közelsége indokolttá tette a Vitka–Namény közötti földút szilárd burkolatának elkészítését is a jobb közlekedés érdekében. A útépítés befejezéseként a falun kívüli útszakasz mindkét oldalára platánfacsemetéket ültettek.

Helyi védelem alatt is

A megerősödő fácskák mind kellemesebbé tették az úton járók közérzetét, fokozódó szépségük évről évre növelte az emberek természetszeretetét. A fasort 1990 januárjában a megyei tanács vette rendeletével védelem alá, s ezt a védettséget Vásárosnamény képviselő-testülete is megerősítette 2007-ben. A nyugati platán Észak-Amerika egyik legnagyobb lombhullató fája, magassága elérheti az 50 métert. Európában és Ázsiában él a keleti platán. E két faj hibridje a közönséges vagy juharlevelű platán, ez alkotja a fasort – írja az értéktár honlapja.

Borítókép: A vitkai platánfák az út két oldalán | Fotó: Kovács Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában