Nyíregyháza

2021.10.19. 17:30

Közhivatalnokok szedték a szemetet a lőtérnél

A mostani példát adó, figyelmeztető akció után már szankcionálással is élni fog a hivatal.

MJ

Fotó: [email protected] +36305431120

Alsópázsit és Rozsrétszőlő között terül el közel 200 hektáros területen a nyíregyházi, vagy más néven a Simai úti lőtér, amely különféle fajok természetes élőhelye, s mint ilyen, egy védett ökológiai hálózat tagja. Mégis akadnak emberek, akik – mivel a várostól félreeső hely – remek szemétlerakónak gondolják.

Ez ellen kívánta felemelni a szavát, példát is mutatva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, annak Hulladékgazdálkodási Főosztálya. A TeSzedd! hulladékgyűjtő akció idei sorozatához csatlakozva október 19-én egy nap alatt megtisztították a területet. Munkatársai körében maga Román István kormánymegbízott is ott szorgoskodott a kék gumikesztyűjében, szívesen nyilatkozva lapunknak.

– Mint tudjuk, a magyar kormány a zászlajára tűzte az illegális szemétlerakók felszámolását. Tisztában vagyunk vele, hogy olyan feladatról van szó, amelyben száz százalékos eredményre soha nem juthatunk, ennek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy minderre kellő figyelem essen. Minden kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán létrejött egy új Hulladékgazdálkodási Osztály, és az ott dolgozó kollégáknak az a feladata, hogy az ilyen illegális lerakókat felderítsék, gondoskodjanak a szemét elszállításáról. Bízom abban, hogy az itt folyó munka nagymértékben hozzájárul majd a környezetünk rendbetételéhez.

– A kollégák nagyon motiváltak, elhivatottak, holott a többségük még csak most csatlakozott a kormányhivatalhoz, és kezdett dolgozni a területen. Nagyon fontos akció ez a mostani, mert arra figyelmeztet, hogy óvjuk a környezetünket, és hogy eszünkbe ne jusson a szemetünket olyan területek lerakni, ahová az nem való. Megvan annak a megfelelő helye a hulladékudvarokban. Ha ezt mindenki észben tartaná, nem találkoznánk olyan áldatlan állapotokkal sehol az országban, mint amilyenre itt találtunk.

– Egyébként is hiszem és vallom, hogy a környezetünk védelmét leginkább a szülőföld szeretete tudja megalapozni, az a fajta ragaszkodás, ahogyan az épített, tehát mesterséges, illetve a természetes, teremtett környezetünkhöz viszonyulunk. Ez a viszonyulás nagyon sok embert a saját környezetének a megóvására ösztökéli, ugyanakkor sajnos egyesekre mindez nem hat – magyarázta Román István.

– Ahol most vagyunk, egyébként is Natura 2000-es, tehát fokozott védettséget élvező hely, sajnálatos, hogy akad, aki lelkiismeret-furdalás nélkül hozza el ide a szemetét. Mi most kora reggeltől a terepet rendbe tettük, reméljük, nagyon sokáig meg is marad ilyennek. Kimondottan olyan napot választottunk, amikor nincs ügyfélfogadás a főosztályon, persze néhány kollégánk ügyeletet tart. Akik most kinn vannak, nagyon lelkesen dolgoztak, bizonyítva, hogy amit vállaltak, az nem csak egy munkakör, de hivatás is a számukra – tette még hozzá a kormánymegbízott.

Rozinka Zsolt Illés főosztályvezető, mint csapatkapitány az elmondottakhoz hozzátette, hogy legfőképpen lakossági kommunális hulladékot kellett összegyűjteniük, de itt-ott elektromos hulladékokba – rossz porszívóba, működésképtelen televízióba – is bele-belebotlottak.

– Veszélyes hulladékot, így például azbesztpalát is találtunk, került ki kiságy és zöld hulladék, de ami a legmeglepőbb: valaki termőföldet hozott műanyag zsákban, ami teljességgel érthetetlen. Évek óta rakhatták ide a szemetet, ugyanis találtunk egy tejfölös dobozt, aminek a szavatossága 2007-ben járt le. Ez a sértetlen doboz nem csak az időt, de azt is mutatja, mennyire nehezen bomlik le a természetben – magyarázta.

Mint megtudtuk, körülbelül 15-20 köbméternyi hulladékot szedtek össze a délelőtt folyamán, ami megy az orosi hulladéklerakóba. Öt éve tartottak hasonló akciót errefelé, a probléma tehát sajnos visszatérő. Most még csak a figyelmet hívták fel a gondatlanságra, a jövőben hatóságilag is fellépnek a szabályt szegők ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában