Nyíregyháza

2021.10.12. 12:30

Szakmájuk legjobbjai lehetnek

Hamarosan kezdődnek a válogató versenyek a jövő évi sanghaji Worldskillsre.

KM

Fotó: Sipeki Péter

Az idei évtől a megyei kereskedelmi és iparkamarák pályaorientációs osztályai feladatként kapták, hogy az Euroskills és a Worldskills nemzetközi szakmai versenyeket népszerűsítsék a szakiskolákba járó fiatalok között.

Ennek eleget téve, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden nyíregyházi székházában látta vendégül Krehely Istvánt, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának volt tanulóját. A szabolcsi származású fiatalember 2018-ban SzakmaSztár győztes lett, de részt vett a kazanyi Worldskills (a 2019-ben rendezett megmérettetésen kiválósági érmet kapott) és az idei, grazi Euroskills versenyen is.

– Nagyon komoly előkészület előz meg egy-egy verseny, aminek része egy szakmai és egy mentális felkészülés is, amikben egy szakértő mentor segít. Ezzel párhuzamosan egy nyelvi kurzust is el kell végezni, ugyanis a versenyek hivatalos nyelve az angol. Az Euroskills és a Worldskills is megterhelő mind pszichésen, mind pedig fizikálisan. Egy nap közel nyolc órát kell folyamatosan az installáción dolgozni, és ha az elkészül, akkor kezdődik a programozás – mondta a villanyszerelő szakmában versenyző Krehely István, akinek Tamás Róbert, a Legrand Zrt. munkatársa adott iránymutatást a korábbi megmérettetéseken, illetve a felkészülésben.

– Cégünk számára fontos a jövő villamossági szakembereinek a biztosítása, ezért elkötelezett szakmai támogatói vagyunk a szakiskoláknak és a szakmai versenyeknek is, közöttük az EuroSkills és a Worldskillsnek – emelte ki az iparkamara rendezvényén Tamás Róbert, aki elmondta, a Legrand különböző termékekkel és eszközökkel támogatja a fiatal szakemberek felkészítését, ahogy szerepet vállaltak a 2018-as budapesti Euroskills lebonyolításában is.

– A Magyarországon 100 éves múltra visszatekintő Legrand Zrt. meghatározó szerepet tölt be a hazai és nemzetközi villamossági termékek piacán, de nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-képzésre is – vette át a szót Kummer Zoltán, a Legrand oktatási vezetője, az EuroSkills és a WorldSkills villanyszerelő szakma versenyeinek szakértője. Elmondta, a következő nemzetközi megmérettetés jövőre lesz Sanghajban. Hamarosan elkezdődnek a hazai válogató versenyek, melynek kelet-magyarországi fordulóját Debrecenben rendezik majd, a részletekről pedig a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál lehet érdeklődni, illetve jelentkezni a válogatókra.

Kummer Zoltán felhívta a rendezvényre ellátogató nyíregyházi szakiskolások figyelmét arra is, hogy a szakmai előrelépés lehetősége mellett anyagi juttatásban is kap az, aki indulási jogot szerez egy Euroskills vagy Worldskills versenyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában